Spela

Våldsamma spel bojkottas i Norge

SPELA

Norska Coop plockar ner flertal titlar från hyllorna

SÄLJSTOPP ”World of warcraft” hör till de spel som Coop Norge plockar bort från hyllorna efter terrordåden.
SÄLJSTOPP ”World of warcraft” hör till de spel som Coop Norge plockar bort från hyllorna efter terrordåden.

Anders Behring Breivik spelade tv- och datorspel för att träna upp sig inför det vansinnesdåd han utförde i Oslo och på Utøya.

Uppgifter som fått detaljhandeln i Norge att vidta extrema åtgärder.

Coop Norge tar nu bort våldsamma spel från sina butikshyllor.

Det är i Anders Behring Breiviks så kallade manifest som den misstänkte massmördaren redogör för sitt tv- och datorspelande, och hur det hjälpte honom i sina förberedelser. Bland annat menar han att onlinerollspelet ”World of warcraft” är en effektiv täckmantel för terrorister när de måste förklara de många timmar som gått åt att planera sina dåd. ”Call of duty: Modern warfare”-serien är enligt Breivik en bra simulering av verkligheten och ett komplement till riktig vapenträning.

Spel och leksaker rensas bort

Nu rapporterar Rogalands Avis att Coop Norge har plockat bort dessa spel från sina butikshyllor, samt spel som ”Homeland”, ”Counter-strike: Source” och ”Sniper: Ghost warrior”. Även leksaker som liknar vapen har rensats bort.

Geir Inge Stokke, chef för Coop Norges fackhandel, säger att man plockat bort varorna ”av hänsyn till de drabbade”.

– Beslutet att ta bort spelen gjordes samtidigt som vi insåg hur allvarlig situationen var, menar Stokke. Andra är bättre lämpade än vi att peka på de negativa effekter spel som dessa har. Just nu är det lämpligt att vi tar bort dem. Jag skulle inte bli förvånad om andra gör likadant.

– Vi måste tänka oss för väldigt noggrant när vi väl beslutar oss för att återinföra varorna. Ekonomin ifråga har ingen betydelse.

”Ingen koppling”

Norska elektronikkedjan Spaceworld har dock inga intentioner att följa Coop Norges exempel.

– Vi kan inte se någon koppling mellan den stora tragedi som hänt och det faktum att vi säljer spel, säger marknadschefen Carl Haakon Klafstad till Avisen. Vi har inte sett någon forskning som visar att enbart spel skulle ha orsakat dylika incidenter.

Jonas Högberg

ANNONS

Just nu upp till 70% rabatt! Flyttrea på mode, inredning, skönhet och barnkläder.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Spela