Pewdiepies jargong stänger ute kvinnor

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tanken på att förbättra situationen för kvinnor har aldrig slagit Felix Kjellberg

Jag står utanför och ser på när Pewdiepie tillsammans med ”the bros” skulpterar Nicki Minajs rumpa i ett 3d-program.

Det är en smygande känsla av att jag inte är välkommen här.

Effie Karabuda.
Effie Karabuda.

Det tog mig nästan två år att inse det.

Två år av ”that’s what she said”-skämt, kommentarer om kvinnors bröst och förlöjligande av tjejspel innan jag tvingades erkänna för mig själv att jag inte alls är en del av ”the bros”.

”Bros” är vad världens största youtuber, Felix ”Pewdiepie” Kjellberg, kallar sina över 30 miljoner tittare. Tillsammans med dem har jag fnissat åt Kjellbergs grabbiga skämt och vikt mig av garv när han fuldansat i behå till ”Just dance”. Utåt uppger nämligen Pewdiepie att vem som helst kan vara med i ”the bros”, oavsett könstillhörighet. Men för den som faktiskt tar sig tid att titta på hans videor blir det i längden omöjligt att känna sig inkluderad som kvinnlig prenumerant.

Det känns som att jag bankar på dörren men inte riktigt släpps in. Och tyvärr är det en känsla jag börjat vänja mig vid. Som kvinna är jag sällan målgruppen för ett spel eller en del av gemenskapen kring det. Och Pewdiepie gör inga som helst försök att ändra på den saken när han talar till mig som om jag vore en snubbe. Istället är han, vare sig han vill eller inte, en bidragande faktor till spelkulturens stämpel som en klubb för killar. Kanske har han missat att nästan hälften av hans prenumeranter faktiskt är tjejer.

Pewdiepie har en trygg position högst upp i näringskedjan som vit heterosexuell man. Kvinnorna i spelbranschen kämpar däremot dagligen med sexuella trakasserier och grova hot. Det tydligaste exemplet är Anita Sarkeesian, som på sin Youtube-kanal Feminist Frequency pekar ut skeva könsroller i tv-spel – vilket automatiskt har gjort henne till en måltavla för ett näthat bortom alla gränser. Nyligen gjorde Kjellberg det privilegierade valet att stänga av sitt kommentarsfält på Youtube för att han inte kunde hantera all spam. När Sarkeesian gjorde det långt tidigare var det för att arga gamers hotat att våldta och mörda henne.

Kjellberg, däremot, vill bara underhålla och har därför inte valt att synliggöra ojämlikheten i spelindustrin. Han har arrangerat åtskilliga insamlingar för välgörande ändamål, men tanken på att förbättra situationen för kvinnor i hans egen bransch har aldrig slagit honom. Om han uttryckte sitt stöd för dem och agerade för att stoppa spelsexismen så skulle han kunna bli den isbrytare debatten behöver. Istället häller han bara bensin på elden med sin grabbiga jargong – som många manliga spelare gladeligen tar efter.

För mig som kvinnligt fan, däremot, känns det bara nonchalant att världens största youtuber fortfarande inte noterat spelvärldens största och viktigaste debatt.

Frågan är bara hur många år till det ska ta innan han själv inser det.

Effie Karabuda

Publisert: