Valves nya projekt – ”Terminator-syn”

Experimenterar med innovativ hårdvara

Det har varit mycket surr kring spelföretaget Valve på sistone.

Det lär inte bli mindre efter att teknikgurun Michael Abrash avslöjat vad han håller på att utveckla:

Ett sätt att förena datorgrafik med den riktiga världen.

Valve är inte ensamma om att undersöka möjligheterna att skapa glasögon eller kontaktlinser som fogar samman den riktiga världen med datorernas. Google avslöjade nyligen att de jobbar på något liknande som de valt att kalla ”Project Glass”. Vem kommer först och vad kan det komma att betyda för världen?

Nästa logiska steg

På sin blogg avslöjar Valves Michael Abrash att den här revolutionerande tekniken kan komma att introduceras redan inom några år – och att det är nästa logiska steg för människan:

– Vi har gått från stationära datorer till bärbara datorer till surfplattor och det symboliserar en trend där vi vill ha åtkomst till datorer på många ställen, alltmer av vår tid. Den logiska slutpunkten är åtkomsten till en dator överallt, hela tiden – vilket är en bärbar datorvärld.

”Kommer bli standard”

– Jag tvivlar inte på att det här kommer vara standard om 20 år, antagligen genom glasögon eller kontaktlinser, men det kan lika gärna vara genom en mer direkt neural uppkoppling. Jag är ganska övertygad om att det här plattformsskiftet kommer hända tidigare än om 20 år – nästan helt säkert inom 10, men det är även trovärdigt med så lite som 3–5 år. Detta eftersom nycklarna som behövs för att utveckla en bärbar datorvärld – inmatning, bearbetning/kraft/storlek och utmatning – finns inom räckhåll, även om det fortfarande finns en del att fundera kring.

Abrash menar dock att hans forskning ännu inte resulterat i något konkret, så några Steam-glasögon är det inte tal om – än.

Jonas Högberg

Publisert: