Hajpad konsol på dödsbädden

Publicerad 2015-05-03

Svåra ekonomiska problem för Ouya-skaparna

Minns du Ouya?

För några år sedan var den Android-baserade spelkonsolen en stekhet Kickstarter-succé.

Nu balanserar företaget bakom den på ruinens brant.

2012 var Ouya en av spelvärldens stora snackisar. Den Android-baserade spelkonsolen drog in 8,6 miljoner dollar (drygt 70 miljoner kr) på crowdfunding-sajten Kickstarter, och kunde massproduceras redan året därpå. Prislappen på 99 dollar och inriktningen på mer casualinriktade spel var tänkt att tilltala en bredare publik än spelkonsoler som Playstation 4 och Xbox One.

Kan inte betala skulderna

Men hajpen visade sig vara högst tillfällig. Det har visserligen släppts en hel del spel till konsolen – men de har genererat väldigt lite pengar. Enligt Eurogamer har det bäst säljande spelet, ”Towerfall”, endast sålts i 7000 exemplar till Ouya.

Nu rapporterar Fortune att företaget söker en köpare, och det så snart som möjligt. Ouya har de senaste två åren förvärvat kapital från diverse olika investerare, men uppges nu ha svårt att betala av sina skulder.

”Byggt något värdefullt”

I ett mejl som Ouyas vd Julie Uhrman skickat ut till investerare och rådgivare, och som Fortune tagit del av, står det att företaget ännu inte gett upp kampen om konsolspelarna.

– Vi anser att vi byggt något påtagligt och värdefullt. Jag läser fortfarande tweets och mejl från fans som spelar Ouya dagligen, och vår katalog innehåller nu över 1000 appar och mer än 40 000 utvecklare. Vi har det största biblioteket av Android-appar för tv:n (fortfarande mer än Amazon).

ANNONS