”I framtiden kommer alla spel vara gratis”

Electronic Arts-chefen tror på ”free to play”

Framtidens melodi? ”Battlefield heroes” är ett så kallat ”free to play”-spel.
Framtidens melodi? ”Battlefield heroes” är ett så kallat ”free to play”-spel.

Alla spel kommer att vara gratis, men du kommer att behöva betala för mycket av det du vill göra i dem.

Så ser framtiden ut enligt Electronic Arts-chefen Peter Moore.

Peter Moore
Peter Moore

Vi har sett det i otaliga Facebook-spel, smartphone-titlar och onlinerollspel. Men om man frågar

, huvudchef för speljätten Electronic Arts, så räcker inte det. Snart kommer vartenda spel vara finansierat enligt affärsmodellen free to play.

”Kommer oundvikligen hända”

Att låta spelen vara gratis, men ta betalt av de spelare som vill ha fler föremål och uppgraderingar, är en alltmer populär, men bland konsumenterna kontroversiell, finansieringsmodell inom spelvärlden. Moore tror dock inte att motståndet kommer att vara beständigt:

– Jag tror att det oundvikligen kommer att hända om fem–tio år, att själva spelen kommer att vara gratis. Det är ingen skillnad mellan det och... det är gratis för mig att gå in i en klädesaffär, gå omkring där, lyssna på musiken, titta på jeans och så, men om jag vill köpa någonting så måste jag betala för det, säger han till amerikanska spelbloggen Kotaku.

”Hundra miljoner spelare”

Moore utesluter inte helt att de stora 500-kronorstitlarna överlever in nästa decennium, men säger också att branschens tillväxt inte kan förlita sig på dessa. Istället är det viktiga att locka in alla de miljarder människor som inte kallar sig ”gamers” i spelvärlden.

– När jag går i pension, och industrin har utvecklats, så har ett spel kanske hundratals miljoner spelare. Och ingen har betalat för det. Vi får kanske in fem–sex cent per spelare och dag, i genomsnitt. Och hundra miljoner spelar.

Johan Martinsson

Publisert:

LÄS VIDARE