Spela

Nu kan jag dö med ett skratt

Av: 

Tobias Bjarneby

SPELA

Man vet att ett spel är fantastiskt om man skrattar när man dör.

Efter att ha definierat uttrycket spelglädje med ”Super Mario bros”, startat 3D-revolutionen med ”Super Mario 64”, och sedan tagit båda begreppen ut i rymden med ”Super Mario galaxy”, var inte frågan om Nintendo kunde göra fler geniala plattformsspel – utan om genren skulle gå att vitalisera på samma sätt igen.

Svaret heter ”New Super Mario bros wii” och Nintendo har utvecklat det genom att ta ett steg bakåt och fyra steg framåt.

Spelmekaniken och banstrukturen har sitt ursprung i 20 år gammal plattformshistoria. Här finns rör, eldblommor och flugsvampar, underjordsbanor och hemligheter bland molnen – detaljer som talar direkt till våra mest primitiva spelinstinkter.

Men här finns också multiplayerläget som förändrar ”Super Mario”-konceptet i grunden.

Med fyra spelare på banan är ingenting sig likt. Minsta skutt slutar i en tragedi om man hoppar in i varandra istället för över ett hinder. Även något så grundläggande som att sparka iväg sköldpaddsskal får nya konsekvenser när det finns annat än fiender längs vägen.

För att överleva på sikt krävs ett skickligt synkroniserat samarbete. Men i stundens hetta är varje bana ett potentiellt rävspel, där ingen vill släppa ifrån sig en värdefull power up och där det är omöjligt att avgöra om knuffen som Mario gav Luigi vid stupets kant var ett omedvetet felsteg eller en slug strategi.

Bandesignen i ”New Super Mario bros wii” säger mer än tusen ord. Myntens placering visar smartaste vägen framåt, en mystiskt belägen fiende skvallrar om ännu en hemlighet. Här finns också Nintendos patenterade känsla för balans, tempo och stegrande svårighetsgrad. Den som överlever spelets värsta bullet bill-bonanza kan andas ut krutröken under en flygtur med den nya propellerhjälmen – som också visar sig vara en nyttig avslappningsövning inför borgen som byggts av roterande spikstockar.

För en ensam spelare är det tidlös underhållning bland hundratals precisionskrävande plattformspassager. För ett sällskap är det någonting ännu större – en resa där varje ögonblick rymmer minst en av de sju dödssynderna.

Du kommer att förlora liv.

Och du kommer att skratta varje gång.

Spela utan att spela

Det mest omtalade av alla nya inslag i ”New super Mario bros Wii” är det Nintendo kallar superguiden. Om en spelare misslyckas med en och samma bana tillräckligt många gånger rycker Luigi in som guide. Spelet tar då över kontrollen och visar hur man klarar banan, om man inte själv tar tillbaka kontrollen över honom.

I ett särskilt videoläge kan man dessutom låsa upp inspelningar som visar hur man klarar en bana på kortast möjliga tid eller hur man hittar några av de hemligheter som gömts allra längst in i spelet.

ANNONS

Just nu upp till 70% rabatt! Flyttrea på mode, inredning, skönhet och barnkläder.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert: