– ”GTA V” var en besvikelse

Spelas Peter Ottsjö analyserar spelåret 2013

Guldstickan är din chans att utse 2013 års bästa spel.

Under omröstningens gång berättar Spela-redaktionen om sina egna favoriter.

Idag: Peter Ottsjö.

Håller du med Peter? Glöm inte att rösta på dina egna favoriter under artikeln nedan!

Vilket spel ägnade du mest tid åt under 2013?

– ”Dark souls”. Eller möjligen ”Batman: Arkham City”. Eller möjligen ”Grand theft auto V”. Eller ”Tomb raider”. Eller ”Bioshock infinite”. Vilket väl inte säger så mycket mer än att frågan är felformulerad. Att ägna mycket tid åt ett spel handlar mer om konsumtion än kvalitet. Vi borde ägna mer tid åt spel som tar mindre tid. Så kanske vi upptäcker något som betyder något också.

Vilket spel tycker du var bäst förra året?

– ”Device 6”. Jag är ofantligt glad för att det går så bra för Simogo. Att det finns plats för dem, att de kan betalt för sina – kan det tyckas – rätt smala grejer och att de lyckas med det.

Vilket var årets nykomling?

– ”Device 6”.

Vilken var årets spelplattform?

– Jag röstar nog blankt. Det vore enkelt att svara Playstation 4, men kom igen, det dignar inte direkt av spel till den konsolen. Utbudet är bedrövligt än så länge.

Vem var årets person i spelvärlden?

Lucas Pope (”Papers, please”), Leigh Alexander (spelkritiker), Anita Sarkeesian (feminist, kritiker och bloggare – om man nu ska Wikipedia-kategorisera henne), Simon Flesser och Magnus Gardebäck (Simogo), Sara Jansson (för att hon klurade ut hur Dice ska konstruera uppföljaren till ”Mirror’s edge”). Och så vidare.

Vilket spel vill du helst inte se som vinnare i Guldstickan 14??

– ”Grand theft auto V”. Rockstar gör världens bästa spelvärldar men de fyller dem med samma innehåll som alltid. Jag är besviken på att de inte mognat lite.

Hur många plus skulle du ge spelåret 2013?

– Tre. AAA-utvecklingen blir alltmer ointressant och förutsägbar. I gengäld har en rad oberoende utvecklare tagit spelkulturen till nästa nivå.

Spela

Publisert: