Toppchef på Blizzard lämnar sin roll efter skandalerna

Agerar efter protesterna

J Allen Brack lämnar speljätten Blizzard.
J Allen Brack lämnar speljätten Blizzard.

Nu agerar speljätten Blizzard efter skandalerna.

Toppchefen J Allen Brack lämnar sin roll som chef för studion med omedelbar verkan.

För första gången i studions historia ska den nu delvis ledas av en kvinna.

Allt började i mitten på juli då en stämningsansökan lämnades in mot Acitvision Blizzard från Kaliforniens arbetsmiljömyndighet. Speljätten anklagades då för att diskriminera personer på grund av kön och hudfärg. I stämningen påstods det att kvinnor betalats för låga löner och att det rådde en sexistisk företagskultur.

Svaret från bolaget väckte sedan vrede. Activision Blizzard valde att bland annat anklaga den två år långa utredningen, som låg till grund för stämningen, för att inte vara tillräckligt grundlig. De menade att rörde sig om falska anklagelser som var tagna ur sitt sammanhang.

2 000 skrev under upprop

Detta ledde till massiva protester hos bolagets anställda. Det anordnades en stor protest den 28 juli utanför bolagets kontor i Irvine och över 2 000 anställda signerade ett öppet brev där företagets respons kallades ”avskyvärd och förolämpande”.

Anställda vid Blizzard demonstrerar för bättre arbetsvillkor utanför speljättens lokaler i Kalifornien.
Anställda vid Blizzard demonstrerar för bättre arbetsvillkor utanför speljättens lokaler i Kalifornien.

I samma veva uttalade sig Activision Blizzards vd Bobby Kotick till sina anställda. Han bad om ursäkt oh menade på att företagets initiala svar var ”tondövt”. Han tackade de anställda som vågat kliva fram och lovade att det skulle vidtas åtgärder för att förbättra arbetsmiljön.

Lämnar med omedelbar verkan

Nu har så en stor förändring skett.

På tisdagen meddelar Activision Blizzard att J. Allen Brack lämnar sin roll som ledare för studion. Det är ett välkänt ansikte i Blizzard-svängar som ofta har presenterat spelnyheter i samband med Blizzcon.

I hans ställe går Jen Oneal och Mike Ybarra in för att tillsammans leda bolaget framåt.

”Jen och Mike har mer än tre decenniums erfarenhet av tv-spelsindustrin mellan sig. De här båda ledarna är djupt engagerade i våra anställdas välmående och kommer att jobba för att säkerställa att Blizzard är den säkraste och mest välkomnande arbetsmiljön för kvinnor, människor av alla kön, etnicitet, sexuell orientering eller bakgrund; för att upprätthålla och förstärka våra värderingar och återuppbygga ert förtroende”, skriver speljätten bland annat i ett pressmeddelande.

Historisk förändring

Detta blir första gången i Blizzards historia som en kvinna leder bolaget framåt.

Jen Oneal har tidigare haft en chefsroll i utvecklingen för titlarna ”Diablo” och ”Overwatch”, två av de största speltitlarna i speljättens utbud. Mike Ybarra värvades från Xbox 2019 och har fram tills nu haft fokus på plattformen Battle.net.

Speljätten Activision Blizzard är i blåsväder.
Speljätten Activision Blizzard är i blåsväder.

I pressmeddelandet från Blizzard uttalar sig J Allen Brack:

”Jag är övertygad om att Jen Oneal och Mike Ybarra kommer att ge det ledarskap som Blizzard behöver för att inse sin fulla potential och accelerera en förändring. Jag förväntar mig att de kommer att genomföra sitt jobb med passion och entusiasm och att man kan lita på att de kommer att leda med den högsta nivån av integritet och engagemang till de komponenter av vår kultur som gör Blizzard så speciellt.

J Allen Brack har jobbat för Blizzard sedan januari 2006. Under sin tid hos speljätten har han haft flera chefsroller, innan han utsågs till vad man i USA benämner som president för bolaget i oktober 2018.

Speljätten Activision Blizzard är i blåsväder.
Speljätten Activision Blizzard är i blåsväder.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE