Sonys gliring till Nintendo

Publicerad 2011-06-07

Sonys E3-presskonferens kom att skilja sig markant från Microsofts. Rörelsespelandet fick bara en biroll.

Istället var det uppföljaren till PSP som intog rampljuset. Den heter PS Vita. Och kommer kosta mellan 2 300 - 2 700 kr.

Inte helt oväntat var det Sonys nya bärbara konsol som alla snackade om efter att Sonys presskonferens på E3, världens största spelmässa, tagit slut.

Den fick sitt slutliga namn, PS Vita. Och chockerande nog visade det sig att priset var betydligt lägre än väntat.

Den vanliga Wi-fi-modellen kommer kosta ungefär 2 300 kr (antagligen mer i Sverige, beroende på moms och skatter) medan 3G-varianten kommer ligga runt 2 700 kr.

Sony bad om ursäkt för jätteskandal

Det var en tydlig knäpp på nosen till Nintendo och deras 3DS som säljs för 2 500 kr. Och som är långt ifrån att matcha PS Vitas hårdvara och tekniska excellens.

Hurraropen i konferenssalen ville inte ta slut. Något spikat släppdatum fick vi dock inte, men Sony påpekade att den åtråvärda maskinen kommer finnas i butik till julhandeln 2011.

Sonys Jack Tretton inledde annars presskonferensen med att be om ursäkt för den jätteskandal som hackandet av Playstation Network utvecklats till.

Ny 3D-TV visades upp

I spelväg var det inte mycket till nya utannonseringar. Förutom ett pliktskyldigt nytt ”Sly cooper”-spel så var det avslöjandet att systerspelet till populära onlinerollspelet ”Eve online”, ”Dust 514”, blir konsolexklusivt till Playstation 3 som väckte uppmärksamhet.

Den speciella 3D-TV som Sony utvecklat och som låter två spelare i samma soffa se två olika bilder på samma skärm via 3D-glasögon visades upp, och kan nog komma att bli populär bland gamers om inte annat så för den bussiga prislappen på dryga 3 200 kr.

Men visst fick Playstation Move, Sonys svar på Microsofts Kinect och Nintendos Wii, också en hel del utrymme på presskonferensen. Roligast var ett kommande ”Star trek”-spel som ingår i ett paket med en specialdesignad Move-kontroll som ser ut som en phaser, den klassiska sciencefictionseriens skjutvapen.

Jonas Högberg

ANNONS