Spelchefen Ben Cousins spår konsolernas död

Har gått back 52 miljarder kr

Att spela tv-spel kan snart vara en fritidssysselsättning som tillhör det förflutna.

Åtminstone om man får tro spelutvecklaren Ben Cousins som nu påstår att Playstation 3 och Xbox 360 tillsammans gått med 52 miljarder kr i förlust.

Framtiden tillhör istället pc- och mobilspel.

Playstation och Xbox 360.
Playstation och Xbox 360.

Är konsolerna på väg att gå i graven?

Frågar man Ben Cousins, chef på det Stockholmsbaserade spelföretaget Scattered Entertainment, är svaret ett rungande ja.

I en gästkrönika på spelsajten Kotaku redogör Cousins för sina antaganden om konsolernas framtid. Enligt hans egna beräkningar har Sony och Microsoft tillsammans förlorat 52 miljarder kronor på sina nuvarande konsoler, Xbox 360 och Playstation 3, och Cousins menar att det säger sig självt att de båda jättarna inte kan fortsätta så här.

Surfplattan tar över

Speciellt inte som surfplattor och mobiler är på väg att ta över som mainstreampublikens spelplattformar. Cousins anser att spelvärlden är på väg mot ett kritiskt skede där hardcorepublikens spelintresse inte längre räcker till för att få konsolutvecklarna att gå runt. Utan mainstreampublikens stöd är det alltså snart game over för konsolen.

Framtiden tillhör istället datorn som enligt Cousins blivit alltmer relevant tack vare Steam, indiespel, kontroller och tv-stöd. Hardcorespelarna kommer alltså att få nöja sig med sin pc, medan den stora publiken tar sig an surfplattor och mobiler fullt ut.

Satsat hela karriären

Cousins tankar är varken nya eller särskilt revolutionerande. Han påpekar själv att flera andra spelutvecklare, bland dem dignitärer som Hideo Kojima och David Jaffe, delar hans åsikt.

– Det är många som ifrågasätter min framtidsvision med argumentet ”det är klart att han säger så, han är en mobilspelsutvecklare!”, men de här personerna blandar ihop orsak och verkan, skriver Cousins. Jag spenderade åtta år av mitt liv med att arbeta på konsolspel åt företag som Microsoft, Sony och Electronic Arts. Orsaken till att jag började göra mobilspel för ett och ett halvt år sedan är för att jag insåg att konsolerna är på väg ut. Jag har satsat min karriär på det. Så mycket tror jag på det...

Publisert: