Spela

Svenskarna älskar spel – mest av alla i Europa

SPELA

Svenskarna är ett speltokigt folk.

En ny undersökning som jämfört spelande i 16 olika länder i Europa visar att Sverige har det procentuellt högsta antalet gamers.

62 procent av Sveriges befolkning uppges spela spel.

Spelar du spel på din dator, konsol, surfplatta eller mobiltelefon? Då tillhör du majoriteten i Sverige. En ny rapport från Interactive Software Federation of Europe har undersökt och jämfört spelvanor i 16 europeiska länder och kommit fram till att det är Sverige som går i bräschen för spelandet.

Flest spelare

62 procent av svenskarna spelar spel (en siffra som tidigare rapporter pekat ut som ännu högre, Reflect menade så sent som 2010 att det i själva verket är 81 procent). Dessutom har Sverige den största andelen individer som spelar regelbundet varje vecka, 34 procent. Det är även i Sverige som flest köpt ett spel det senaste året – 42 procent.

”Väntat resultat”

Svenska föräldrar är också villiga att först och främst se de positiva fördelarna med att deras barn spelar. 68 procent anser att barnen utvecklar sina förmågor när de spelar, och 49 procent tycker även att spel uppmuntrar till kreativitet. Endast 18 procent tror att barn blir våldsammare av att spela.

– Att Sverige procentuellt har flest spelare i Europa och i allmänhet en positiv attityd gentemot dataspel känns som ett väntat resultat, säger Jacob Kroon, informatör på Dataspelsbranschen, i ett pressmeddelande. Inte minst med tanke på landets framsteg, både vad gäller spelutveckling och spelkultur i stort, men kanske särskilt den sedan länge utbredda datoranvändningen och Sveriges toppstatus som e-sportnation. Det kan även indikera att svenskar i stort har bättre mediekompetens och lättare tar till sig ny teknologi jämfört med andra länder.

Jonas Högberg

ANNONS

Shoppa kläder, skor & inredning hos Ellos – nu med upp till 50% rabatt i outlet.

Extern länk från Ellos

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Spela