”Flappy bird”-skaparen: Spelet blev ett problem

Talar ut i ny intervju: ”Det är borta för alltid”

När ”Flappy bird” togs bort från App Store och Google Play ville hela spelvärlden veta varför.

Nu har den tillbakadragne skaparen Dong Nguyen till slut talat ut.

– Det råkade bli en beroendeframkallande produkt. Jag tror att det har blivit ett problem.

”Flappy bird” kom, såg och segrade. Den senaste månaden har det enkla mobilspelet laddats ner mer än 50 miljoner gånger från App Store och Google Play.

Men i söndags tog spelet bort av den vietnamesiske skaparen Dong Nguyen. Förklaringen tycks vara att det helt enkelt blev för stort.

”Bäst att det försvinner”

– Jag designade ”Flappy bird” som ett spel att spela i några minuter när man är avslappnad. Men det råkade bli en beroendeframkallande produkt. Jag tror att det har blivit ett problem, säger Nguyen i en intervju med Forbes.

– För att kunna lösa det problemet så tror jag att det är bäst att ”Flappy bird” försvinner. Det är borta för alltid.

Forbes-artikeln noterar att Nguyen blivit en världskändis tack vare sitt spel och att han fått träffa Vietnams vice premiärminister Vu Duc Dam som ett resultat av detta.

Fick skuldkänslor

Nguyen själv menar att det främst var skuldkänslor som fick honom att ta bort spelet. Ett annat skäl ska ha varit den enorma uppmärksamheten som tycks ha tärt en hel del på Nguyen. Efter att ha tagit bort spelet har han mest ägnat sig åt att sova, något han haft stora problem med den senaste tiden.

Och någon ånger tycks han inte ha – trots att han drog in flera hundra tusen kronor om dagen med ”Flappy bird”.

– Jag har tänkt igenom det här noga, och jag tror inte att det är ett misstag.

Nguyens andra framgångsrika app-spel, ”Super ball juggling” och ”Shuriken block” – som han själv ser som ”harmlösa”, till skillnad från ”Flappy bird” – får dock leva vidare. Förutsatt att folk inte blir beroende av dem också.

Tomrummet fylls – av kopiorna

På App Store och Google Play återfinns redan dussintals kopior av ”Flappy bird” med mer eller mindre påhittiga namn.

”Fly birdie: Flappy bird flyer” ligger i skrivande stund etta på svenska App Stores topplista över gratisappar. Spelet erbjuder, till skillnad från originalet, möjligheten att köpa extraliv för pengar.

I spelets beskrivning står följande att läsa: ”Det mest beroendeframkallande fågelspelet på planeten! När du väl börjat spela kan du inte sluta!!! Du kommer bli beroende!”

Publisert: