Lika storslaget som fokuserat

Uppdaterad 2012-03-08 | Publicerad 2012-03-07

Mass effect 3 lever upp till alla förväntningar med råge

ROLLSPEL Big bang inträffade för nio år sedan.

Det var då ”Mass effect”-universumet föddes, och sedan det ögonblicket har det bara expanderat. Planeter har bildats och livsformer utvecklats, historieböcker har skrivits och teknologi har tagits fram, påhittade kulturer har gjorts till verklighet, en tanke har förvandlats till ett universum.

Men nu, i och med ”Mass effect 3”, är det över. Trilogin är fullbordad, allt det som kanadensiska rollspelsstudion Bioware har byggt upp ska de nu riva ner – och från spelets första sekund är det tydligt hur de tänkt gå till väga:

De ska tända eld på det.

Överväldigande inledning

I spelets inledning krossas vår civilisation. Den intergalaktiska livsformen kallad Reapers återvänder efter 50 000 års dvala, det de har sått tänker de skörda och det de har sått är vi. Det första man gör är att fly för sitt liv medan skyskrapehöga rymdmonster demolerar jorden. Det är överväldigande och det sätter tonen.

Snart står det klart att attacken är universell, att varje planet är en krigszon, förlusterna räknas i miljarder, skalan är episk, lidandet överallt, galaxen brinner.

Kriget genomsyrar varje sekund av ”Mass effect 3”. Det hänger tungt över alla platser man besöker, det letar sig in i varje dialog – och det är motivet bakom varenda ett av spelets uppdrag, litet som stort. Allting pekar mot en enda punkt – den stora uppgörelsen.

Gör en andaktsfull

”Mass effect 3” är fokuserat.

Det är också själva slutpunkten på en lång resa. Spelserien har gått ut på att ta sig hit. Importerar du den karaktär som du har använt i föregångarna (gör det!) så kommer du att chockas över i vilken grad de beslut du tagit i föregångarna påverkar ditt äventyr. Och precis som allt annat i spelet så gör det dig andaktsfull inför hur mycket arbete Bioware har lagt ner på sin skapelse, hur övertygande de genomför sin väldiga ambition – att skapa det ultimata rymdeposet – i denna deras sista ”Mass effect”-titel, överlägsen de förra.

I nio år har de lagt grunden för det här, i nio år har de sått.

Nu skördar de.

Johan Martinsson

ANNONS