Nya kontrollen som kan läsa dina tankar

Forskare modifierar 360-kontroll
– för att läsa av din hjärnaktivitet

Snart vet spelen mer om dig än du vet om spelen.

Forskare vid Stanford-universitetet har nämligen skapat en spelkontroll som kan ”läsa dina tankar”.

Nej, det är inte riktigt så dramatiskt som det låter. Men slutresultatet har onekligen makten att påverka framtida spelupplevelser.

Corey McCall, forskare vid Stanford-universitetet, säger sig i alla fall vara ”det interaktiva spelandets framtid” på spåren genom en egenhändigt skapad kontroll som läser av spelarens hjärnaktivitet, rapporterar Gamespot.

Baseras på 360-kontroll

McCall har ersatt den bakre panelen på en Xbox 360-kontroll med en plastmodul som innehåller sensorer som mäter spelarens hjärtslag, andning och hudtemperatur. Det finns även en accelerometer som mäter hur stabilt du håller i kontrollen.

McCalls förhoppning är att spel ska kunna använda sig av den här datan och modifiera användarens spelupplevelse.

”Kontrollera barnens spelupplevelse”

– Det går att läsa en persons autonoma nervsystem genom att mäta hjärtslag, hudtemperatur och andning, och genom att göra det kan vi förstå vad som händer i hjärnan i nuet, säger McCall i ett nyhetsutskick från Stanford.

– Om en spelare vill engageras i spelet till max så kan vi mäta när han eller hon blir uttråkade och, till exempel, addera fler zombies på banan de spelar. På samma sätt kan vi kontrollera barnens spelupplevelse. Om föräldrar är oroade över att deras barn blir alldeles för uppslukade av sina spel skulle vi kunna tona ner spänningen eller påminna dem om att de borde ta en paus.

Togs bort från PS4-kontrollen

Flera spelföretag har redan experimenterat med biometrisk feedback. Valve har testat tekniken när man tog fram sin nya handkontroll, och när Playstation 4 var i sin linda hade Dualshock 4-kontrollen sensorer som kände av spelarens handsvett.

Ännu har dock ingen spelkontroll som nått allmänheten inkluderat tekniken.

Utse årets spel – i vår stora läsaromröstning Guldstickan!

Publisert: