Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Försvarsmakten rekryterar – med hjälp av ”Battlefield”

Uppdaterad 2011-10-26 | Publicerad 2011-03-06

”Det är jävligt otäckt”

Svenska krigsspelen "Battlefield" har sålt i över 30 miljoner exemplar.

I höst släpps rekorddyra supersatsningen "Battlefield 3".

Det är goda nyheter för – Försvarsmakten.

Avståndet mellan tv-spelens fantasikrig och verklighetens Afghanistan är kortare än man kan tro.

I alla fall om Försvarsmakten får bestämma.

Nöjesbladet har tagit del av ett dokument från det svenska försvaret. Där framgår det att dåvarande PR-chefen Staffan Slörner ser spelserien ”Battlefield” – som sålt i över 30 miljoner exemplar – som ett utmärkt sätt att locka unga människor till soldatyrket. ”Ett bra sätt att nå ut till de målgrupper Försvarsmakten vänder sig till i rekryteringssyfte är att möta dem i deras egen miljö. En sådan miljö är tv- och dataspel”, lyder dokumentet.

”En ypperlig möjlighet”

Att Slörner syftar på svenska studions Dices militärshooter ”Battlefield” framgår i samma dokument; Försvarsmakten redogör för hur Dice närvarat vid övningar för att ”få en autentisk grund” till sina spel. I gengäld skulle försvaret få synas i eftertexterna till spelet ”Battlefield: Bad company 2”. Slörner kan inte dölja sin förtjusning när han citeras i texten:

– En ypperlig möjlighet för Försvarsmakten att profilera sig.

”Battlefield”-producenten Patrick Bach bekräftar att Dice närvarat vid flera militära övningar.

– Vi har både haft svenska militärer på plats, vi har varit ute på övningar. Det finns ju en hel del inom svenska försvaret som spelar ”Battlefield”. De tycker att det är intressant det vi gör och vill gärna hjälpa oss att göra ett ännu bättre spel.

Sedan värnplikten avskaffades 2009 har Försvarsmakten ständigt försökt hitta nya sätt att flörta med ungdomar. De lanserade en kontroversiell reklamkampanj under parollen ”Har du det som krävs?” och de har släppt en app till Iphone som i mångt och mycket påminner om ett mobilspel. De storsatsar på sociala medier. Målet är att rekrytera 4000 nya soldater om året.

”Ett fattigdomsbevis”

Aftonbladets kulturchef, författaren Åsa Linderborg, är mycket kritisk till försvarets arbetsmetoder.

– Det visar på cynismen hos dem. Och det är ett fattigdomsbevis när de inte med ideologiska eller moraliska argument kan förklara för unga män varför de ska ta värvning eller offra sina liv för USA:s kolonialkrig i Afghanistan. De har liksom inga argument utan de måste gå via underhållningsindustrin. Det är jävligt otäckt.

Men Försvarsmaktens nya marknadschef Fredrik Svahn ser inga problem med att locka unga via filmer och tv-spel – så länge de är korrekt skildrade.

– Vi har ett intresse av att vara med och påverka och säkerställa att den bilden som visas är riktig. I detaljer, i sätt att tänka, sätt att agera och sådana saker. Därav det skälet att vi, till exempel, är inblandade som rådgivare i ”Hamilton”-produktionen och sådana saker.

Svahn fortsätter:

– Det är viktigt för oss att det blir riktigt, när man nu ändå kommer att skildra Försvarsmakten.