Spela

Värmer i vinterkylan

SPELA

Svenska Ilomilo är kärleksfullt, snyggt och överraskande djupt

PUSSEL Det är tydligen köldrekord. Där någonstans, utanför min ytterdörr, är det snökaos, superkyla och skräckväder. Flygen är inställda, tågen är inställda och ersättningsbussarna är säkert inställda de med. Allt har gått åt helvete.

Men vad bryr jag mig om det? Jag spelar ”Ilomilo” – ett nedladdningsbart pusselspel skapat på sydligare breddgrader (Malmö). Och det strålar av värme.

Lyssna här bara: Ilo och Milo tycker väldigt mycket om varandra. De träffas i parken varje dag för att dricka äppelte och mumsa på kakor. Men av någon underlig anledning ser denna park annorlunda ut varje gång de kommer dit, och Ilo och Milo (som är lite snurriga båda två) har svårt att hitta varandra.

Låter lätt – är svårt

Det är här du kommer in. Detta är din uppgift: att återförena två små figurer som skulle bli väldigt glada om de fick bli återförenade.

”Parken” är i själva verket ett flertal skumma konstruktioner som svävar i tomma intet, och det är på motsatta sidor av dessa som Ilo och Milo placeras. Du kan styra båda två, och målet är alltså att få dem att träffa på varandra. Det låter rätt lätt. Det är rätt svårt.

Det gäller att glömma allt man vet om gravitation, det gäller att förstå och utnyttja alla de mystiska objekt och varelser som finns i parken, och det gäller att samarbeta – med sig själv.

Bara pusselmekaniken hade räckt för att göra ”Ilomilo” till ett bra spel. Den förnyar sig hela tiden och ställer – åtminstone under spelets andra halva – din hjärna på tillräckligt stora logiska prov.

Men lyckligtvis har Southend, som utvecklarna kallar sig, lagt till en extra sak, en ytterligare ingrediens.

Bitterljuv saga

Man skulle kunna beskriva den på många sätt.

Man skulle kunna beskriva den genom att berätta om alla de mjuka färgerna, den bländande klipp-klistra-pyssla-estetiken, de små roliga meddelandena som berättar mer om spelets tutorialkaraktär Sebastian (tydligen äger han 73 hattar – en att ha på huvudet, 72 till att förvara lapparna där han skrivit ner alla nya ord han uppfunnit), alla bastubor, ukuleles, visseltrudelutter och ”Amélie från Montmartre”-dragspel som utgör ljudspåret, allt charmigt extramaterial – eller den gömda, fina, bitterljuva berättelse som lyckas skänka karaktärerna Ilo och Milo ett överraskande djup.

Eller så kan man beskriva den extra ingrediensen genom att kalla den vid sitt rätta namn, det som Sounthends genombrottsspel kommer att ge dig om du bestämmer dig för att du behöver något att värma dig med i detta snökaos:

En väldig massa kärlek.

Aftonbladets bloggar

Johan Martinsson

ANNONS

Inredning från Ellos - upp till 40% rabatt på varor från Ellos Home och många fler

Extern länk från Ellos

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Spela