”Modern warfare 3” redan frånsprunget – av ”Battlefield 3”

Uppdaterad 2011-11-08 | Publicerad 2011-06-09

Men ingen behöver tycka synd om nya Call of duty

FPS Jag hittade något idag.

Gömt under all hajp, alla studiokontroverser, nya betalmodeller och motreaktioner låg spelläget ”Survivor” i ”Modern warfare 3”.

Ingen behöver tycka synd om ”Call of duty”, allra minst Activision själva. Tvärtom, strax före E3-visningen idag, skrävlade pr-pojkar i fyrtioårsåldern om sina si och så många miljoner onlinespelare. Men samtidigt är det en skadeskjuten shooterbjässe – ihoplappad av nykomlingarna Sledgehammer och resterna av Infinity Ward. Och tekniskt omsprungen av värsta konkurrenten ”Battlefield 3”.

Überhårt scriptat

Activisions taktik har hittills handlat om spektakulära demonstrationer av singelkampanjen i ”Modern warfare”. En missilattack mot en fartygsarmada framför Manhattans eldhärjade skyline. Blöta gummibåtsrace mellan kantrade hangarskepp. Bakom stängda dörrar fick vi se annan sekvens där brittiska elitförband på något sätt hamnade i en shootout som inte bara bildligt talat gick på räls. Det var SAS-soldater på en jeep, ett skenande tunnelbanetåg med vilt skjutande fiender och panikslagna människor på en perrong. Tågvagnen spårade ur, voltade och det gnisslade och small och hade sig.

Dessa überhårt scriptade scener ger mig ingenting – i synnerhet inte nu när Frostbite 2-motorn kan göra allt det där utan att hosta.

Tur att jag fick spela ”Spec Ops”. Det var en välkommen påminnelse om varför jag lagt så många timmar på de första två ”Modern warfare”-spelen.

Står på egna ben

I ”Spec ops”-läget ”Survivor” spelar man tillsammans med en vän mot våg efter våg av fiender. Man täcker för varandra, passar sig för schäferhundar med sprängdeg tejpade runt kroppen och kallar in attacker från himlen när fienden anfaller med juggernauts. En bra sak med ”Survivor” är att fighterna utspelas på multiplayerkartorna – vilket förstås är ett ypperligt tillfälle att memorera dem utan att såna som Tejbz får boosta sitt k/d-ratio.

I ”Modern warfare 3” står ”Spec ops” på egna ben med egna uppgraderingar. Killstreaks och allt annat som ger poäng låser upp fler vapen och perks. Ibland är det skönt att kunna lägga pengarna på en strategiskt placerad kulspruta som får göra grovjobbet.

Tydligen bestämde Activision i sista stund att de skulle våga räcka över kontrollerna till världspressen på E3 – från början var spelet bara tänkt att demonstreras inför publik. Kanske kom de också på att under allt ”Call of duty” numera förknippas med finns det ett spel också.

ANNONS