Starcraft-rysare på Dreamhack

Publikfrieri, utklassningar och oväntade väntningar

Otippade finalister gjorde upp om titeln i lördagens rafflande ”Starcraft II”-final på Dreamhack.

Santeri ”Naama” Lahtinen – Grzegorz ”MaNa” Komincz 3–2

Finländske suveränen Santeri ”Naama” Lahtinen var hård mot sig själv efter att han vunnit en mycket dramatisk ”Starcraft II”-final mot polacken Grzegorz "MaNa" Komincz på Dreamhack Winter.

– I början trodde jag att mina tanks skulle vara mer än tillräckligt för att döda hans armé, men jag borde givetvis ha använt mig av ghosts också, sa Naama till SVT.

Efter att ha vunnit två raka kartor trodde många att Naama, som på kort tid etablerat sig som en av de bästa ”Starcraft II”-spelarna i Norden, skulle mosa MaNa i den tredje och avgörande matchen.

Oj, vad fel vi hade.

Brutal comeback

Naama blev försiktig och började tänka alldeles för mycket, samtidigt som MaNa hittade rätt med sina kolosser och imponerade med sitt storm-kastande. Kartan, Xel'Naga Caverns, visade hur fantastiskt väl den är lämpad för en mot en-matcher. Det var länge en riktig nagelbitare och när MaNa till slut vunnit såväl den som den fjärde matchen såg Naama ut som en slagen man.

Men till den femte och direkt avgörande kartan hittade han tillbaka till sitt vinnande koncept: att attackera tidigt och hänsynslöst. Helt plötsligt visade den grymme gamer som slog koreanske superspelaren TOP i semifinalen vad han gick för igen.

”Allt på ett kort”

– Jag var tvungen att vara aggressiv för att vinna, sa Naama efter matchen, så jag scannade hans bas, insåg att han inte hade storm än och satsade allt på ett kort.

En chansning som föll väl ut. Till slut var Naama så självsäker på sin vinst att han verkligen kastade in alla sina trupper i sista striden – som en eftergift till den vrålande publiken.

Finländaren tog alltså hem den första ”Starcraft II”-turneringen som någonsin spelats på Dreamhack och en fin check på hundratusen kronor. Naama var hur Björn Borg-cool som helst när han tog emot checken, men avslöjade sedan att han nog inte riktigt fattat vad han åstadkommit än.

Varken Naama eller MaNa tillhörde någon av favoriterna på förhand men har båda gjort ett fantastiskt mästerskap. Särskilt Naama som vände sin semifinal mot TOP på ett särdeles snyggt sätt.

Vinnaren var, med andra ord, värdig.

Jonas Högberg

Publisert: