Toalettljud sänkte mobilspel i Asien

Publicerad 2012-04-26

Nu får Microsoft kritik

Asiater gillar inte att höra toaletter som spolar.

Det är skälet som Microsoft angav när de nekade ett mobilspel certifikat i Asien.

Apple hade dock inga problem med spelet.

För några veckor sedan rapporterade Spela om att Apple ville stoppa ett mobilspel som de trodde skulle användas för att ”rekrytera pedofiler”.

Det visar sig nu att även Microsoft är något överkänsliga när det gäller spel på mobilen. Fast i det här fallet handlar det mer om att företaget tycks tro att deras kunder är överkänsliga.

Förolämpande för asiater

Spelet ifråga heter ”Occupied forever” och går ut på att – ockupera toaletter. Microsoft vägrar att ge spelet det certifikat det behöver för att kunna släppas i Asien eftersom de är övertygade om att ljudet från spolande toaletter är förolämpande för asiater.

Innehåll som på något sätt anses stötande i det land eller region som appen ifråga är tänkt att lanseras i är helt enkelt inte tillåtet, enligt reglerna för Windows Phone Marketplace.

Utvecklaren upprörd

Christian Zangl, den österrikiske utvecklaren som ligger bakom spelet, är upprörd och framför allt förvånad. Spelet finns tillgängligt på Ios-enheter i Kina där det för närvarande har ett betyg på 4 av 5 stjärnor. Han har inte märkt av någon upprördhet.

– Som alltid så är det upp till utvecklaren att fortsätta ansöka och försöka övertyga testarna att spelet ska bli certifierat, säger Zangl till Game Politics. Jag tycker dock inte att man ska inrätta och genomdriva regler som man inte ens kan definiera.

Här i Europa är ”Occupied forever” gratis att spela och återfinns både till Ios och Windows Phone Marketplace.

Jonas Högberg

ANNONS