E-sport

Ryssland kastas ut ur EM – efter svenska bojkotten

Glädjande besked efter starka protesten: ”Detta sänder en tydlig signal”

Av: 

Leo Pettersson

Svenska E-sportlandslagets trupp.
Svenska E-sportlandslagets trupp.

SPELA

Sverige valde att bojkotta både VM och EM i e-sport när Ryssland tilläts vara med.

Men nu har det europeiska förbundet ändrat sig – bara tre veckor innan mästerskapet startar.

– Det är en framgång att de gjort om och gjort rätt, men vi borde aldrig ha hamnat här från första början, säger Sammi Kaidi, interimsordförande på Svenska E-sportförbundet.

Rysslands invasionskrig i Ukraina har lett till en mängd sportsliga sanktioner världen över.

Ryska deltagare har stoppats från att delta i en rad av mästerskap och tävlingar, samtidigt som ryska förbund uteslutits från medlemskap.

Men i e-sportens värld vidtogs inga åtgärder på den internationella scenen.

Sammi Kaidi, interimsordförande för Svenska E-sportförbundet, är glad över att Ryssland nu utesluts ur EM – men är samtidigt väldigt kritisk till att de tilläts vara med från början.

Svenska kritiken: ”Katastrofalt”

Både i kommande landslags-EM i e-sport, som hålls i Baku, Azerbadjan, i slutet av maj, och i VM på Bali senare i vinter bjöds det ryska e-sportslandslaget in för att delta.

Detta fick Svenska E-sportförbundet att reagera och i mitten på april meddelade de, i samförstånd med förbundets stora sponsorer Svenska Spel, Consid och Telia, att de bojkottar båda mästerskapen.

Sammi Kaidi, interimsordförande på Svenska E-sportförbundet, håller inte igen när han beskriver de båda förbundens initiala beslut.

– Det är katastrofalt, skulle vilja påstå. Utan att överdriva saknar det nog motstycke.

– Det var chockerande tråkigt att de internationella representanterna inte hanterade det här bättre. För oss fanns det ingen tvekan om att fatta beslut om en bojkott, säger han.

”Det är glädjande”

Kort därpå valde det finska e-sportförbundet att också bojkotta de båda mästerskapen.

Och nu har den svenskledda protesten burit frukt.

Efter ett extrainsatt styrelsemöte meddelar nu den europeiska e-sportförbundet att Rysslands landslag stängs av från mästerskapet.

– Det är glädjande att vårt sätt att stå stadigt för demokratiska värderingar, frihet, fred och i solidaritet med Ukraina gjort att europeiska förbundet ändrat inställning och att ryska spelare inte längre får delta på EM i Baku, säger Sammi Kaidi som ändå ser det som både en framgång och en besvikelse.

– Det är en framgång att de gjort om och gjort rätt, men vi borde aldrig ha hamnat här från första början.

Hoppas på samma VM-beslut

Nu är det bråda tider.

Kovändningen i frågan gör att det svenska e-sportslandslaget trots allt ska delta i EM som hålls 25 till 29 maj. Sverige blir där är ett av 41 landslag som gör upp om medaljerna i spelen ”Rocket League” och ”Tekken 7”.

– Vi har haft kontakt med förbundskaptenen som garanterat att vi hinner samla truppen och skicka dit dem. Nu när ryska spelare inte tillåts delta ligger vårt fulla fokus på att stötta våra landslagsspelare på bästa sätt för att kunna ta hem sportsliga segrar till Sverige, säger Sammi Kaidi.

Nu när detta beslut har tagits, har ni en förhoppning om att Ryssland ska uteslutas ur kommande VM också?

– Definitivt. Detta sänder en tydlig signal till det internationella förbundet och vi kommer att fortsätta vår dialog om att de ska ompröva sin ståndpunkt.

ANNONS

Packa badväskan med Cellbes! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Cellbes SE

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Lönelista 2021: Så tjänar de svenska E-sportstjärnorna

ÄMNEN I ARTIKELN

E-sport

Tv-spel