Michael har världens största spelsamling

Uppdaterad 2013-12-27 | Publicerad 2013-12-26

Värderas till uppemot 5,2 miljoner kronor

Tycker du att du har en maffig spelsamling?

Det har du inte – åtminstone inte i jämförelse med Michael Thomasson.

Han har nämligen världsrekordet med sin samling på drygt 11 000 spel.

Michael Thomasson.

Michael Thomasson började samla på spel 1982. Sedan dess har han sålt av sin samling vid två tillfällen – en gång för att dra in pengar för att kunna köpa en Sega Mega Drive, en gång för att finansiera sitt bröllop.

Men Thomasson har återbyggt sin samling gång på gång – och nu, 31 år efter att han började, står han listad i Guinness rekordbok som mannen som äger världens största spelsamling.

Köper två spel om dagen

När Guinness räknade hans spel för ett år sedan landade den officiella siffran på 10 607 spel, men när Associated Press träffade Thomasson för några dagar sedan hävdade han att den numera ligger kring 11 000 blankt.

Samlingen värderas till någonstans mellan 4,6 och 5,2 miljoner kr.

Thomasson har arbetat idogt för den. I genomsnitt köper han två spel om dagen. Årsbudgeten ligger på 20 000 kr, och Thomasson betalar aldrig fullpris för de spel han köper. Det har resulterat i en, minst sagt, brokig samling.

Apples konsol sämst

– Jag har spel på kassett, laserdisc och till och med vhs-baserade spel, säger Thomasson till AP.

Rekordmannen har dessutom spel till hart när varenda konsol som någonsin getts ut. Han har långt ifrån spelat alla spel, men han vet vilken konsol som har de sämsta spelen: Pippin – Apples försök till spelkonsol i mitten av 90-talet.

– Varenda spel till den är värdelöst, säger Thomasson. Det är den minst roliga saken i mitt hus.

ANNONS