”Fifa 16” känns som en helt ny upplevelse

Svårt att anklaga nya upplagan för att bara vara mer av samma sak

SPORT För någon som aldrig eller väldigt sällan har spelat något ”Fifa”-spel måste det framstå som att spelstudion kommer undan med mord varje år i september.

Antagandet att ”Fifa” knappt förändras alls mellan de årliga uppdateringarna har följt spelserien som ett illasinnat rykte – och förra året fanns det faktiskt fog för det. Men frågan är om ens de giftigaste olyckskorparna klarar av att baktala ”Fifa 16”.

Smartare ai

Jag har bara fått spela några matcher, men det är svårt att säga annat än att årets upplaga av världens mest populära fotbollsspel är très élégant. Spelarnas rörelsemönster är rejält uppdaterade, speciellt försvarsarbetet har utvecklats. Det är inte längre lika lätt att rinna igenom försvarslinjen, mycket tack vare smartare ai och en större fysisk närvaro bland spelarna. Tempot känns inte heller lika uppskruvat som i ”Fifa 15”.

Glidtacklande spelare kan numera avbryta animationen mitt i för att snabbare ta sig upp och förfölja attackerande motspelare, en potentiellt essentiell manöver när man fredar sitt mål. Tyvärr hann jag inte få kläm på möjligheten att dribbla utan boll, men det kan mycket väl bli en game changer i pvp-sammanhang. Att kunna justera spelarens hastighet fram till boll låter väldigt spännande.

Långsammare damfotboll

Alla de här uppdateringarna är givetvis närvarande i de hett efterlängtade dammatcherna, men det är ändå tydligt att damernas spelstil skiljer sig en aning åt från herrarnas. Matcherna blir något långsammare och mer metodiska, och på så sätt känns det mer som att man spelar ”Pro evolution soccer” än ”Fifa”.

Oavsett vilket spelläge man befinner sig i finns numera en hjälpguide tillgänglig. Den riktar sig främst till nybörjare, men kan komma att visa nya vägar i spelet även för mer erfarna spelare. Genom att klicka ner vänsterspaken i öppet spel dyker det upp förslag på knappkombinationer som anpassas till situationen. Närmar du dig motståndarboxen från kanten får du till exempel veta att du kan göra både luftburna och pressade inlägg nära marken. Enligt ”Fifa”-producenten Sebastian Enrique kommer hjälpguidens förslag att bli mer avancerade ju mer man spelar ”Fifa 16”.

Intressantare försäsong

EA Sports vill göra en stor grej av det nya draftläget i Ultimate Team, och visst ser det ganska kul ut. Det är ett mer lättillgängligt sätt att spela Ultimate Team och ger användarna ett val mellan fem slumpmässigt dragna spelare per position. Man tvingas även välja en av fem formationer, vilket alltså innebär att man kanske tvingas pröva klassiskt Sverige-spel à la 4-4-2 istället för de mer moderna formationer som dagens storlag använder sig av.

Själv är jag dock mer lockad av uppdateringarna i karriärläget. Nu finns nämligen möjligheten att träna spelare som sällan får chansen i startelvan och som annars inte skulle levla upp särskilt mycket. Utöver detta introduceras även försäsongsturneringar som ger medverkande lag prispengar. Dessa kan sedan spenderas på transfers. Onekligen ett smart sätt att göra försäsongsträningen relevant.

Flyktigt intryck

Och som jag längtar dit. Precis som tidigare år är jag smått begeistrad över de små justeringarna. Än en gång känns det som att bli bjuden på en helt ny spelupplevelse. Som att fotbollsspelarna i de tidigare upplagorna av ”Fifa” spelat med träskor och först nu fått riktiga fotbollsdojor.

Det är givetvis det flyktiga första intrycket som talar. När spelet släpps nästa månad är det kanske jag som svär över att EA Sports kommit undan med mord igen.

Men just nu har jag svårt att se hur någon ska kunna tycka det.

Publisert: