Sonic inte lika desperat idag

Jonas Högberg ser ljuset –
i nya Sonic colours till Wii

PLATTFORM Sammanfatta nollnolltalet och ett årtionde där nivån på det genomsnittliga spelet aldrig har varit högre framträder. Utvecklarna har blivit proffsigare, de har lärt sig av sina tidigare misstag och riskminimerat sina nya projekt.

Plockar poäng

Ja, och så har vi Sonic Team. Sammanfatta deras nollnolltal och bilden av en stupfull, raglande barnprogramledare som varken tycks förstå eller gilla sitt jobb längre framträder. Deras spel har bara blivit mer i desperata i sin strävan att få fansen att älska Sonic igen. Inte ens när spelserien ”startat om” – i fyra år gamla ”Sonic the hedgehog” och i det ”Sonic the hedgehog 4” som släpptes alldeles nyligen – har några större bevis på bättring synts till.

Tro inte att ”Sonic colours” heller är särskilt bra. Men. Jag ser faktiskt ljuset här.

Alla korkade birollskaraktärer har dumpats i den latrin där de hör hemma. De enda som tillåts öppna käften här är Sonic, Tails och Dr Eggman. Poäng.

Det finns tonvis med bonusrum, alternativa rutter och fartdopade, neonglittrande motorvägar. Poäng.

Nästan allt är i 2D (med vissa 3D-effekter). Poäng.

Höga toppar – djupa dalar

Samtidigt är bandesignen, så fort Sonic saktar ner, erbarmlig, kontrollen är både seg och slipprig och de många alternativa former Sonic kan förvandla sig till (rymdraket, luftskepp, grävmaskin) används aldrig till några roliga pussel – bara som utfyllnad.

Sonic Team känns inte lika desperata längre. Men de är fortfarande ingen bra spelutvecklare.

Jonas Högberg

Publisert: