”Thorzain” är den mest värdefulla – i Sydkorea

Thorzain.
Thorzain.

Koreanska ”Starcraft”-spelare är bäst i världen.

Men nu har svenske Marcus ”Thorzain” Eklöf blivit utsedd till Sydkoreas mest värdefulla spelare.

Marcus Eklöf tävlar just nu med sitt lag, Evil Geniuses-Team Liquid, i koreanska proffsligan SK Planet Proleague. Efter första omgången av ligan blev Eklöf utsedd – av en panel bestående av e-sportjournalister – till Proleagues mest värdefulla spelare.

”Thorzain” blev den första ickekoreanska spelare på sju år att vinna en match i ligan när han besegrade Kim ”Classic” Doh Woo den 29 december förra året.

– Det var den första utländska segraren på 2 748 dagar och jag tror det är därför han fått så mycket uppmärksamhet. Det här är ett framsteg. Inte bara för ”Thorzain”, utan för alla andra ickekoreanska spelare också, säger Evil Geniuses-Team Liquid-ledaren Seong-Hwan 'Hwanni' Kim.

Kritiska röster

Men utmärkelsen saknar inte kritiska röster. Eklöf vann visserligen en match, men förlorade tre i första omgången. Det har fått postare på forumet Team Liquid att ifrågasätta panelens omdöme och eventuellt populistiska skäl till beslutet att ge priset till Eklöf.

”Det här stinker av lömsk marknadsföring för att få mer uppmärksamhet av den utländska publiken”, skriver signaturen ”kiy0”. ”Jag menar, det var en fantastisk framgång och en minnesvärd dag i ”Starcraft II”-historien, men det gör honom inte till den mest värdefulla spelaren. Det gör det bara inte.

Blev själv förvånad

”Enligt Team Liquids forum var Eklöf själv förvånad över utmärkelsen.

– Jag förstår inte riktigt hur jag blev utsedd till MVP (most valuable player), med statistiken 1-3 i första rundan. Men tack.

Publisert: