Kojimas karriär är ett enormt slöseri
Uppdaterad 2015-06-24 | Publicerad 2015-04-29
Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Metal gear-skaparen har förlorat sin unika röst
Hideo Kojima är på väg att lämna Konami.
Man får säga att det var på tiden.
Det finns ett citat av Hideo Kojima som jag tänkt mycket på de senaste dagarna. Det är från Tokyo Game Show, där ”Metal gear solid”-skaparen plötsligt utannonserade för den samlade spelpressen att han hade tröttnat på Solid Snake och planerade att lämna honom bakom sig för gott.
– Det här kommer bli det sista spelet i serien för mig. Det finns andra saker som jag vill skapa.
Problemet är bara att detta citat är från 2005. Och spelet han refererade till som sitt sista var inte ”Metal gear solid V: The phantom pain” – utan ”Guns of the patriots” till den då fortfarande osläppta Playstation 3.
Under de tio år som gått sedan dess har Hideo Kojima i praktiken inte gjort något annat än ”Metal gear solid”-uppföljare och -spinoffer. Den ena har varit värre än den andra.
För den som minns hans tidiga karriär framstår det bara som ett ännu större slöseri.
På 80- och 90-talet skapade Kojima scifi-epos som ”Snatcher” och ”Policenauts”. Det förra var en kalla kriget-allegori som blandade ”Terminator” med ”Invasions of the body snatchers” i ett teknobabylon. Det senare var en berättelse om rymdkolonialisering och miljöförstöring som använde den omgärdande rymden som en metafor för den tomhet människorna kände på insidan i sina enorma metropolsamhällen.
Inget av de här spelen sålde aldrig särskilt bra, och sedan dess har vi inte fått se denna kreativa, nyfikna sida av Kojima igen. Och just därför hoppas jag på att det ligger något i den senaste tidens rykten om att han slutligen har lämnat Konami.
Det är nämligen lätt att glömma i dag att det fanns en tid då Kojima faktiskt var en av världens bästa spelskapare – och inte bara en av de mest kända. Den Kojima som en gång skapade ”Snatcher” gjorde det eftersom han hade någonting att säga. Sedan dess har han gradvis förlorat sin röst.
Vid 51 års ålder är det på tiden att han finner den igen.
Carl-Johan Johansson