Activision Blizzard anklagas för att ha förstört bevis

Skandalen växer för ett av världens största spelföretag

Activision Blizzard är i blåsväder.
Activision Blizzard är i blåsväder.

Nog stormar det allt mer kring Activision Blizzard.

Speljätten anklagas nu bland annat för att ha förstört bevismaterial och tystat sina anställda.

Företaget själva förnekar de nya anklagelserna.

I slutet av juli stämdes Activision Blizzard , företaget bakom storspel som bland annat ”World of Warcraft”, ”Overwatch” och ”Hearthstone”, för sexuella trakasserier.

En två år lång utredning, som genomförts av delstaten Kalifornien, påvisade att anställda vittnat om att det öppet drogs våldtäktsskämt på arbetsplatsen, att det förekom sexuella trakasserier från chefer, att lönerna var ojämnlika och det rakt igenom fanns en ”studentikos grabbkultur”.

Speljättens initiala svar löd att det rörde sig om falska anklagelser som var tagna ur sitt sammanhang. Det dröjde dock inte lång tid innan företaget backade från det utlåtandet och vd:n Bobby Kotick bad om ursäkt till sina anställda.

Flera åtgärder har också gjort. För bara några veckor sedan lämnade toppchefen J Allen Brack sin roll i studion med omedelbar verkan, till följd av skandalen.

Hearthstone.
Hearthstone.

Fick skriva på sekretessavtal

Men stormen kring Activision Blizzard har inte slutat blåsa. Tvärtom kommer nu nya anklagelser.

I en uppdaterad stämningsansökan från delstaten Kaliforninen uppges företaget inte ha varit samarbetsvillig i utredningen om dem, utan snarare ha försvårat den. Speljätten anklagas för att ha ”satt munkavel” på sina anställda. Detta genom att tvinga dem att informera företagets ledning innan de tog kontakt med utredare, samt att de behövde skriva på sekretessavtal som försvårat utredningsarbetet.

Enligt den uppdaterade stämningsansökan ska personal på HR-avdelningen dessutom ha förstört dokument som var av relevans för utredningen. Det ska ha rört sig om material som de enligt lag dels var tvugna att behålla, dels skulle kunna delge utredare.

Fans spelar ”World of warcraft”.
Fans spelar ”World of warcraft”.

Förnekar anklagelserna

Tv-spelssajten Kotaku har tagit del av en uttalande från en talesperson på Activision Blizzard. I detta hävdar företaget att de har tillgodosett varenda begäran under utredningen och listar en rad olika åtgärder som de gjort för att säkerställa en ”säker arbetsplats för alla anställda”.

Bland annat poängterar företaget att det gjorts flera personalförändringar på hög nivå, att de nu finns en större transparens för jämlika löner och att det etablerats klara riktlinjer för hur man ska bete sig på arbetsplatsen, med en nolltolerans mot diskriminering och marginalisering.

Dessutom förnekar talespersonen, enligt Kotaku, anklagelserna om att bevismaterial i utredningen ska ha förstörts.

Publisert:

LÄS VIDARE