Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Martin, Martina

Svenska e-sportlaget Lilmix.Para skriver historia

Tros vara världens första paralag inom e-sport: ”En solskenshistoria”

Uppdaterad 2021-11-19 | Publicerad 2021-11-18

Sebastian ”Malmen” Girmalm, Sigge ”siggelito” Stengård, Emil ”LoGGan” Appelqvist, Rasmus ”R.S” Sjöblom och Christopher ”qwister” Appelqvist utgör Lilmix.Para.

De fem killarna har den obotliga muskelsjukdomen Duchennes muskeldystrofi.

Men de har något mer gemensamt: Datorspelet CS:GO.

Nu utgör de Sveriges, och kanske världens, första e-sportlag där alla har samma funktionsvariation.

– Att få vara förebilder på det sättet är häftigt, säger Sebastian ”Malmen” Girmalm, en av lagmedlemmarna.

Sigge Stengård vid sin dator.

Allt började med Sigge Stengård, 14.

Han har den ovanliga och dödliga sjukdomen Duchennes muskeldystrofi, ibland förkortat DMD, som gör att hans muskler sakta bryts ned.

Men i den digitala världen har han länge rört sig obehindrat mot nya höjder. Han har gjort ett namn av sig själv på Twitch, där han regelbundet streamar skjutspelet Counter-Strike: Global offensive.

Hans pappa Martin Stengård brukar sitta med och moderera chatten till hans sändningar. Och i den textchatten uppenbarade sig i våras en möjlighet han länge trott och tänkt på.

– Det var en person i chatten som sa att han också har DMD. Då var det en pollett som föll ner hos mig, berättar Martin Stengård.

Martin Stengård är pappa till Sigge och är Lilmix.Paras lagkapten.

Formade laget i maj

Killarna började ta kontakt med varandra. Snabbt visade det sig att de inte heller var ensamma. Plötsligt var de fem killar med exakt samma ovanliga sjukdom och med exakt samma spelintresse som förenade dem.

Det ena ledde till det andra och nu i maj formades så e-sportlaget Lilmix.Para. De kan inte svära på det, men allt tyder på att det är det första e-sportlaget i världen där alla lagmedlemmar har en och samma funktionsvariation.

– Min tanke kring det här laget är att nu bryter vi mot alla normer som finns, säger Martin Stengård.

”Blir mer seriöst”

Sebastian ”Malmen” Girmalm, 25, är en av lagmedlemmarna. För honom finns det två tydliga mål för laget.

– Först och främst är det att se hur långt vi kan gå, att bli så bra som möjligt. Men även att visa andra att det går även om man sitter i vår situation eller något liknande. Att få vara lite förebilder på det sättet är häftigt.

Laget tränar nu fyra gånger i veckan och har siktet inställt på storlanet Dreamhack i Jönköping i slutet av november. Det blir den första tävlingen för Lilmix.Para.

– Förut när jag spelade gjorde jag det mest för skojs skull. Men nu när man är fem stycken som spelar ihop blir det mer seriöst , säger Sebastian Girmalm.

Martinus Rönnerman, kommunikationschef på Permobil.

”En solskenshistoria”

Laget har knutit till sig sponsorer som Webhallen och rullstolstillverkaren Permobil som bland annat förser dem med rätt utrustning

– De här killarna behöver anpassad utrustning för att spela på den här nivån. Det är så positivt att de kan göra detta på sina egna villkor. Det har gett dem en otrolig mening i livet och en anledning att fortsätta drömma och förverkliga sina drömmar, säger Martinus Rönnerman, kommunikationschef på Permobil som hoppas att fler personer med olika typer av funktionsvariationer ska inspireras av laget.

– Detta är ju en solskenshistoria, men jag tror att det finns betydligt många fler personer som är i liknande situationer. Jag vet att laget kommer att inspirera andra. Alla ungdomar, oavsett diagnos, ska ha rätt att förverkliga sina drömmar.

Den gångna helgen träffades laget för första gången i verkligheten: ”Det var det bästa som hänt på väldigt väldigt länge”, säger Martin Stengård

”Bästa på väldigt länge”

Lagets medlemmar är spridda över Sverige och bor bland annat i Växjötrakten, Jönköpings län och i Västergötland.

Nu den gångna helgen träffades de för första gången i verkligheten. De hade då ett e-sportträningsläger i Jönköping.

Även om de tillhört laget i några månader kändes det på något sätt som att att allt nu blev verkligt.

– Nu är teamet live. Alla känner det. Det var så himla kul att se allihopa tillsammans. Det blir ju en helt annan känsla att träffas i verkligheten och sitta bredvid varandra än att bara köra online. Det var det bästa som hänt på väldigt väldigt länge, säger Martin Stengård.

Vill kunna leva på CS

Framåt siktar de såklart på att bli så bra som möjligt och kunna ha spelandet som en sysselsättning. Men för Lilmix.Para är det inte viktigast hur många headshots man kan göra på en runda.

För dem ska framgångarna alltid vara knutna till att verka för en inkluderande miljö online – med ett leende på läpparna.

– Vi får se lite vad som händer framöver. Jag ser mest fram emot att bli bättre och att vi får lära känna varandra bättre. Vi har hittat varandra och vi har alla lite svårt med att kanske hitta jobb och såna grejer. Så förhoppningen är att kunna leva på det här liksom, säger Sebastian Girmalm.

Följ ämnen i artikeln