Smarta ”Blinx” – hetast på Xbox

1 av 3
Blinx - hetast på Microsofts Xbox
SPELA

LOS ANGELES

Stoppa tiden. Spola bakåt. Spola framåt. Spela in dina egna rörelser, spela upp dem och få en händig medhjälpare i form av dig själv. Smarta och söta plattformsspelet ”Blinx – The time sweeper” kan kallas det första 4D-spelet – där tiden är den nya dimensionen.

Med katt i huvudrollen, mängder av udda påhitt och blandat serieaktig och glimmande söt grafik blir ”Blinx” ett måste. Karismatiskt och riktigt, riktigt fräscht.

Men spola vidare och det var få titlar som verkligen stod ut i Microsofts vidsträckta och välfyllda Xbox-monter.

Man drog stort på japanska Segas ”Panzer dragoon orta”, en nyversion av en gammal spelidé – flyga-omkring-och-skjuta-spel med beridna drakar.

Cromson ett måste

Men roligare i luften blir definitivt tidigare pc-titeln ”Crimson skies” med pirater på högtflygande äventyr i fantastiska maskiner. Ett måste.

Så är det tydligt att Microsoft gärna ser ett nytt ”Halo” i actionspelet ”Brute force”. Här leker vi också rymdsoldater på en okänd planet, fast spelet är mer koncentrerat på samarbete och styrning av de olika medlemmarna i styrkan. Potentiellt bra, men det halvfärdiga spelet var tyvärr ganska ryckigt och höll bara normal grafikmässig standard.

Gående robotar

Så kallade ”mechas”, alltså gigantiska gående, beväpnade robotar, brukar sällan vara intressanta. Men spanar du in snygg grafik var ”Steel batallion” rent hisnande. Spelets skitiga yta, myriad av displayer och brusande informationsskärmar gav det en sorts dokumentär realism, som en videoinspelad CNN-sändning av ett framtida krig.

För racingfantaster blir ”Sega GT 2002” troligen ett hållbart alternativ till konkurrenten Playstation 2:s ”Gran turismo”. Körkänslan är milsvida vässad jämfört med gamla ”Sega GT” till Dreamcast och det bjuds på en rad realistiska nya och gamla sportbilar på stadsbanor i sant ”Gran turismo”-stuk. Svenskutvecklade stadsracingen ”Midtown madness 3” sitter naturligtvis också finfint.

Malice – en kollaps

Ytterligare en dos sockersött bjuder ”Kung fu chaos” på. Små knubbiga slagskämpar i huvudrollen i en imaginär B-film. Rörig fighting i filmmiljöer, exempelvis på en sjunkande Titanic. Inte helt klockrent.

Intressant bakslag: tidigare dragplåstret ”Malice” var reducerat till en enda demomaskin som stod orörd – och plattformsspelet var direkt katastrofalt. Detaljerad, liten tuff rödhårig hjältetjej med stor klubba, visst. Men omgivningar och monster var helt platta och spelet helt ointressant. Kollaps.

Henrik Rudin