Svenskarna radar upp tunga titlar

SPELA

LOS ANGELES

Vilken bredd! Nu har svensk spelindustri verkligen exportvaror att räkna med.

Deathrow – till Xbox i höst.

Digital Illusions imponerade starkt med en tidig version av ”Midtown madness 3” till Xbox. Ytterst detaljerad stadsracing, om än just nu fattig på bilar och fotgängare. Efter att en liten Renault 5 klämt sig genom Paristrafiken såg den för risig ut. Snyggt.

Mer fart i Rallisport Challenge för Xbox

Dessutom kommer man med blankpolerad pc-version av Xbox-premiärspelet ”Rallisport challenge” framåt jul. Mycket snyggare och mer färdigt än tidigare.

I Electronic Arts extramonter på andra våningen stod tyvärr Digital Illusions fördröjda pc-krigsspel ”Battlefield 1942” i skymundan. Det bjuder helt klart på varierad action på nätet, om än redan smått daterat grafiskt.

Brutal knockout-handboll

Från Malmö via franska Ubisoft till spelmässan E3 i Los Angeles: nu ska ”Deathrow” från Southend Interactive ta hem bucklan i genren futuristisk sport. Starkt inspirerat av klassiska ”Speedball” är det brutal knockout-handboll utan regler. Rörigt och svårstyrt i början, men gediget, snyggt och utmanande för flera spelare. ”Deathrow” till Xbox i höst.

Uppsalateamet Starbreeze är efter många bedrövelser till slut klara med sitt första spel ”Enclave”. Kombinationen av action och rollspel med svärdvingande riddare har en tät, annorlunda atmosfär.

Efter svensk synd, Abba, Roxette, Absolut och smorgasbord – dags för fräcka spel?

Henrik Rudin