Priset på Xbox halverat sedan i mars

Priskrig mellan Playstation2 och Xbox

SPELA

Sony sänker nu priset på Playstation2 med 400 kronor i Europa. Microsoft följer efter gör Xbox 500 kronor billigare.

Men Nintendo kommer inte att sänka priset på Gamecube, rapporterar Aftonbladets spelredaktör Henrik Rudin från ECTS-mässan i London.

Xbox.

När Microsofts spelkonsol Xbox lanserades i mars kostade den 4 995 svenska kronor (479 euro). En dryg månad efter släppet sänktes priset till 2 995 kronor (299 euro) och nu är ytterligare en prissänkning på gång.

Från och med den 30 augusti kostar en Xbox 2495 svenska kronor vilket motsvarar 249 euro. Det är en halvering av priset jämfört med i mars.

– Vissa butiker kommer att gå ännu lägre, eftersom priset är ett rekommenderat cirkapris, säger Aftonbladets spelexpert Henrik Rudin.

Playstation

Sonys Playstation2 prissänks vid midnatt 29 augusti till 259 euro. Sänkningen är på ungefär 400 kronor och priset i svenska affärer kommer att bli runt 2 799 kronor.

Varför sänker speltillverkarna sina priser så kraftigt?

– Det man vill göra är att skaffa en bra position inför julruschen, för då säljer de mer spel inför jul och i framtiden. Därför pressar de priserna, säger Henrik Rudin.

Priskrig

Det var Sony som först meddelade sin prissänkning av spelkonsolen Playstation2 och några timmar senare kom Microsofts sänkning av priset på Xbox.

– Playstation är den äldsta maskinen och att den skulle ner är väntat. Men att Xbox skulle följa efter var mindre väntat. Då kan man ju undra hur dåligt Xbox-försäljningen går, säger Henrik Rudin.

Nintendo sänker inte

Men den tredje konkurrenten Nintendo kommer inte att prissänka sin Nintendo Gamecube. David Gosen, Marknadschef för Nintendo Europa, meddelade detta på en presskonferens.

– Microsoft och Sony är upptagna med att bevaka varandra. Men vi tänker inte reducera priset. Trots prisssänkningarna är Gamecube 50-60 euro billigare än konkurrenterna.

– Priset är bara en aspekt, det är ingen idé att ha en billig maskin utan bra spel, säger David Gosen.

Karin Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM