Spelvärlden – från Ukraina till Korea

SPELA
Foto: Henrik Rudin
Action Pingis från Korea.

Det är lätt att tänka Japan, USA och Västeuropa.

Men hela världen lirar. Och gör spel också.

Vad sägs om äventyret ”Xenus” från Ukraina, ”RC Racing” från Ryssland och absurda ”Action Pingis” från Korea?

Spelförlaget 1C flög förra året in simulationen ”IL-2 Surmovik”och satte till slut jättelandet Ryssland även på spelkartan.

Nu är 1C på gång med några titlar till – där ”RC racing” känns befriande skoj på pc. Ratta radiostyrda bilar, helt enkelt. Med skönt detaljerad körkänsla på bakgårdar och stränder.

Lite söderut, från kornbodarna i Ukraina, kommer ”Xenus” – som tar de realistiska skjutaspelen vidare till ett äventyr och rollspel. Hela storyn utspelar sig bland knarkbaroner, gerilla och CIA-agenter i Colombia – dit du kommer på jakt efter din försvunna syster. Det gäller att snacka och klura lite. Men när det smäller till finns det realistiska vapen till hands.

Ett gäng koreanska utvecklare gör gemensam sak på varje spelmässa med allt ifrån ganska vettiga projekt som Gameboykonkurrenten Gamepark 32 till

komplett obegripliga onlinerollspel. Och så i år ”Action pingis”, där vi viftar med ett pingisracket framför en spelautomat. Först till 11.

Det rörelsekänsliga spelet är riktigt fulcharmigt – och man är rädd att knocka omgivande åskådare i smasharna. Men det är garanterat unikt och lär aldrig

kommma till Sverige.

Alltså – vi talar inte världsklass på något av spelen. Men vi talar spel från en helt ny värld.

Henrik Rudin