Gängbråk efter dataspelande

Ungdomar till attack med järnrör och skjutvapen

SPELA

Dataspelandet urartade i ett jätteslagsmål. Över 100 personer var inblandade i ett bråk med järnrör och stolar som tillhyggen. En tonåring blev skjuten i benet.

Nu utreder Los Angeles-polisens specialstyrka det utbredda gängvåldet kring stadens spel- och internetcaféer.

Det var dagen före nyårsafton som en turnering i dataspelet ”Counterstrike” urartade på internetcaféet Netstreet i Los Angeles-förorten Northridge, enligt Reuters.

Ett bråk bland de över 100 samlade i lokalen slutade med att en tonåring blev skjuten i benet och en skadades av ett slag i huvudet med en stol.

I juli 2002 blev en 19-årig man ihjälskjuten utanför sitt hem efter att ha spelat på samma kafé.

Polisen ryckte ut 300 gånger

Våldet på internetcaféerna är ett utbrett fenomen i Los Angeles-området. Bara i staden Garden Grove i Orange County har polisen kallats till internetcaféerna mer än 300 gånger på ett halvår. Caféerna är ålagda att ha säkerhetsvakter nattetid.

Bråken kring caféerna sägs ofta bero på rivaliserande asiatiska ungdomsgäng och upploppet i Northridge utreds nu av en speciell polisstyrka för gängbrott.

En ledamot i stadens styrelse kräver en speciell utredning om ungdomsgängen på kaféerna.

Enligt rådsman Dennis Zine är det bland annat tänkbart med åldersgräns för att få besöka caféerna eftersom han inte anser att de är säkra för minderåriga.

Henrik Rudin

ARTIKELN HANDLAR OM