Svenskt spel tog storslam vid gala

”Battlefield” bäst 2002 enligt spelbranschens ”Oscarsgala”

BÄST GÅNGER FYRA ”Battlefield 1942” släpptes i höstas till pc och har på kort tid blivit ett mycket populärt actionspel på nätet. Och det var också AIAA-juryns favorit.
SPELA

Årets bästa pc-spel. Årets mest nyskapande spel. Årets bästa spelupplevelse online.

Och årets bästa spel – alla kategorier.

Det blev storslam för svenska ”Battlefield 1942” på AIAA-galan i Las Vegas i natt.

– Det var en stor kväll, säger Patrick Söderlund, vd på Digital Illusions, alldeles utmattad, bara några timmar efter galan.

I natt var det sjätte gången Annual Interactive Achievment Awards delades ut. Galan i Las Vegas beskrivs som spelbranschens motsvarighet till Oscars-utdelningen.

Göteborgsföretaget Digital Illusions var nominerat i fem av trettio kategorier med sitt actionspel ”Battlefield 1942”. Och man tog hem alla utom en. Inklusive den allra mest prestigefyllda utmärkelsen: årets bästa spel alla kategorier. Mot mycket hård konkurrens från bland andra kritikerhyllade ”Metroid prime” till Gamecube och Playstation 2-succén ”Grand theft auto: Vice city”.

– Efter de första priserna bad de oss stanna kvar bakom scenen och då förstod vi att det var något riktigt stort på gång, säger Patrick Söderlund, vd på spelföretaget.

Vågade inte hoppas

Söderlund hade vågat hoppas på ett par priser, främst bästa spelupplevelse online.

– Men årets spel trodde jag inte. ”Metroid” är en personlig favorit och ”GTA: Vice city” har ju sålt enormt mycket.

”Battlefield 1942” är främst gjort för att spelas över nätet. Spelare möts på andra världskrigets slagfält och kämpar till fots, i fordon, till sjöss och i luften.

Varför tror du att ”Battlefield” belönas?

– Jag tror att det är för att vi har skapat något som är nytt och innovativt och som dessutom håller hög kvalitet.

Förutom omedelbar ära, applåder och stolthet tror Söderlund att priserna kan betyda mycket för Digital illusions som företag i förlagskontakter och kontraktsförhandlingar.

– Det här gör ju livet enklare för oss. Det stärker ju vår förhandlingsposition, säger Patrick Söderlund.

Spelpriser i 30 kategorier

Henrik Rudin