Xbox prissänks till under tvåtusen kr

Sony och Nintendo avvaktar i kampen om köparna

Foto: MAGNUS WENNMAN
BILLIGARE NÖJE Xbox prissänks till under 2 000 kronor, till samma nivå som konkurrenten Gamecube. Playstation 2 stannar för tillfället på 600 kronor mer.
SPELA

Nu rasar priset på Microsofts tv-spel Xbox. Till 1 995 kronor, en sänkning med ungefär 400 kronor.

Men konkurrenterna Sony och Nintendo avvaktar.

Prissänkningen i morgon innebär ett nytt pris i Europa på 199 euro, vilket innebär ett uppskattat svenskt butikspris på 1 995 kronor.

– Vi har haft en väldigt bra höst och jul och har lyckats positionera oss på marknaden, säger Magnus Langley, produkt- och marknadschef för Xbox.

– Därmed har vi lyckats sänka produktionskostnaden. Och nu vill vi ta ytterligare andelar av marknaden.

Playstation 2 är 600 kronor dyrare

Konkurrerande Playstation 2 ligger nu betydligt högre, på 2 599 kronor. Men Sony har inga omedelbara planer på prissänkning, enligt den svenska distributören Nordisk Film Interactive.

Tredje konkurrenten, Gamecube, stannar också på sitt nuvarande pris på runt 1 995 kronor.

– Jag tror att Nintendo väntar på vad Sony gör, säger Örjan Johansson, marknadschef på Nintendos svenska distributör Bergsala.

Konkurrenternas prissänkningar kan komma i mitten av maj i samband med spelmässan E3 i Los Angeles.

– Definitivt. Gapet är så pass stort nu att även om Playstation 2 har bättre titlar så tror jag att fler väljer Xbox, säger Martin Lindell, chefredaktör på speltidningen Manual.

– Och Nintendo har alltid haft som ambition att vara billigast så det skulle förvåna mig om de inte sänker priset på E3.

Xbox var för högt prissatt

Förra våren prissänktes Xbox dramatiskt med nära 40 procent, bara en dryg månad efter tv-spelets Sverigelansering. Efter ytterligare en prissänkning i slutet av sommaren var priset halverat.

Microsoft har efteråt erkänt att Xbox var för högt prissatt och inte sålde enligt förväntan. Men så är inte fallet nu, enligt Microsoft.

– Det är absolut inte så att vi säljer dåligt och vi har ingen vikande trend, säger Magnus Langley.

Priserna för alla tre tv-spelen är uppskattade butikspriser och kan variera både uppåt och nedåt med några hundralappar.

Henrik Rudin

ARTIKELN HANDLAR OM