Nya ”Metal gear” hisnande snyggt – och mer spel

SPELA

Skuggorna spelar över marken och den kamoflageklädde Snake. Flugor och fjärilar surrar förbi. Kulorna får kaskader av vatten att skvätta upp i en ångande varm djungelflod.

Filmen på ”Metal gear solid 3” till Playstation 2 fick de flesta att tappa hakan.

Otroligt snyggt.

Det är rätt uppenbart att Hideo Kojima har lyssnat på kritiken mot ”Metal gear solid 2”: för mycket film, för mycket tjafsiga dialoger, för lite spel.

I filmen som visades på ”Metal gear solid 3 – Snake eater” landsätts hjälten Snake i en djungel. Djungeln verkar bjuda på större rörelsefrihet och Snake har tusen och ett sätt att smyga sig på och oskadliggöra de patrullerande fienderna. Med prickskyttegevär med värmekamera. Med pistol, hängandes från en trädgren. Eller skjutande under vattnet genom plankorna på en brygga.

Enorma effekter

Effekterna under eldstriderna är enorma. Skvättande vatten och fräsande splitter. Grafiken är helt enkelt enorm.

Inte mycket avslöjas om storyn – mer än att vi är tillbaka i tiden till det kalla krigets dagar. Det blixtrade förbi ett gäng hammare och skäror och B-52-bombplan.

Som avslutning en kärleksfull känga till frågvisa speljournalister och spelfans: Snake smyger upp och trycker en kniv mot strupen på en fiendesoldat.

– När är relasedatumet?!

– Jag vet inte, hostar soldaten fram.

– Säg det!

– ? år 2004.

Henrik Rudin

ARTIKELN HANDLAR OM