Gameboyutmanare från Nokia och Sony

SPELA

LOS ANGELES

Gameboy finns i alldeles för många fickor – långt över 100 miljoner sålda.

I höst vill Nokia ändra på det – med spelmobilen N-gage.

Och nästa år blir det rena minispelkriget då Sony lanserar PSP – Playstation Portable.

Det är svårt att inte tycka lite synd om Nokia.

Först råkar någon boka en usel, undanskymd plats för den påkostade montern.

Och sen spolieras nöjet totalt av Sonys PSP-avslöjande.

Och de som inte suktade PSP hade kul med spel i massor till Gameboy Adance SP – bland annat ”Advance wars 2” – och beundrade en hel regnbågskaskad av nya färger på Nintendos spelmaskin.

Det var följdaktligen ganska tomt hos Nokia där kända spel i miniformat som ”Tomb raider”, ”Pandemonium” och ”Tony Hawk’s pro skater” visades upp på spelnallen.

N-gage form påminner om en lite mer slimmad version av Gameboy Advance.

Grafiken håller bra kvalitet utan att glänsa. 3D-grafiken är snäppet mer avancerad än vad Gameboy kan prestera – men tyvärr var grafiken rätt slö i flera av titlarna. Spelmässigt var det inte helt lätt att hitta rätt sifferknappar med fingrarna. Förutom att lira ensam eller i trådlöst nätverk mot andra går det förstås att ringa, men också att lyssna på radio och mp3-låtar.

Men vad är PSP, då? En walkman för 2000-talet, enligt Sony. Designen är än så länge hemlig. PSP kommer hösten 2004 och sägs vara nånstans mellan Playstation och Playstation 2 i teknisk kapacitet. 3D-grafik med ”nurbs”, böjda ytor, lovar avancerade miljöer.

PSP-spelen ligger på en speciell 1,8 GB-skiva kallad Universal Media Disc.

Skärmen blir 480 gånger 272 pixlar och belyst. USB-port och Memory Stick-plats.

Mer detaljer än så får vi inte veta. Men det räckte alldeles tillräckligt för att lägga sordin på Nokias E3-framträdande.

Henrik Rudin