”Uru” – här är nya ”Myst”

SPELA

LOS ANGELES

Det skulle först bli ett renodlat onlinespel. Men då slarvar man förstås bort tusentals och åter tusentals av alla de som älskade ”Myst” och ”Riven” – alldeles vanliga nöjesspelare öppna för en stunds hjärnbryderi och klurande.

När du köper ”Uru” till pc i höst får du alltså ett alldeles klassiskt äventyr att knäcka – med en onlinevärld att kliva in i därefter om du har

lust.

De första ”Myst”-spelen var i stort sett bara bildgallerier. Del tre hade en sorts fusk-3D, men var fortfarande i grunden statiska scener. ”Uru” är en 3D-värld – och här skapar du dig själv och kliver in i tio mystiska världar.

Som tidigare handlar det om riktigt kluriga gåtor där mystiska spakar sätter igång någonting nån annanstans och hela kvällar går åt till att utforska och fundera.

När du har klarat äventyret kan du ansluta dig till onlinevärlden för en månadskostnad. Här möter du andra ”Myst”-fans och får nya gåtor att knäcka

tillsammans med dem.

Franska Ubisoft siktar på att ”Uru”-spelarna ska få en ny värld att utforska i månaden. Dessutom ska gamla gåtor uppdateras och förändras.

Henrik Rudin