Spelklassiker – alldeles gratis

Nu kan du uppleva ”Beneath a steel sky” igen

1 av 2
SPELA

Sugen på ett klurigt äventyr?

Alldeles gratis?

Nu finns spelklassikern ”Beneath a steel sky” för fri nerladdning – och du kan spela äventyret på i stort sett vilken dator du vill.

Att en dator låtsas vara en annan dator eller tv-spel kallas emulering, något som är mycket populärt för den som vill uppleva gamla spel igen. Exempelvis till speldatorn Commodore 64 eller 80-talets myntautomater i spelhallarna.

Problemet är att de gamla spelen oftast fortfarande är upphovsrättskyddade. Det är olagligt att ladda ner dem och spela – trots att titlarna sedan länge har gått ur butikssortimentet och spelföretagen i många fall gått i graven.

Vissa spel släpps fria

Men ibland släpper spelmakarna sina verk fria för nerladdning – som Revolution nu har gjort med ”Beneath a steel sky”.

Det högt ansedda äventyret kom till Amiga och pc i början av 90-talet och utspelar sig i en kylig framtidsvärld. Huvudpersonen Fosters flyr från de styrande megaföretagens säkerhetsstyrkor och måste lista ut varför han är efterspanad. Till hjälp har han den näsvisa roboten Joey.

Spelaren klickar runt Foster och Joey med musen och hittar och använder föremål i spelet i mycket klurig och uppfinningsrik problemlösning.

Gratis och lagligt att uppleva, alltså. Och det blir ännu bättre.

Lira äventyret - var som helst

Det speciella är att du kan lira "Beneath a steel sky” på i stort sett vad som helst.

För spelet körs med en alldeles speciell emulator kallad Scumm VM – och det programmet finns till de flesta datorer. Till och med för små bärbara PocketPC. Och tv-spelet Dreamcast!

Scumm var ett speciellt verktyg för att göra äventyrsspel. Det utvecklades av Lucas Arts och har även använts i en rad äventyrsklassiker som "Monkey island”-spelen, "Day of the tentacle", "Simon the sorcerer" och ”Indiana Jones".

Tyvärr är inte dessa spel copyrightbefriade. Än.

Henrik Rudin

ARTIKELN HANDLAR OM