Ring så spelar vi – här är N-Gage

Här är titlarna till den nya spelmaskinen

SPELA

LONDON

Nokia. Är det kanske nästa speljätte jämte Microsoft, Sony och Nintendo?

I oktober blir mobilen rena spelmaskinen. Här är titlarna till Nokias N-Gage-nalle.

N-Gage får några bra premiärspel – som ”Tony Hawk’s pro skater” och pusselspelet ”Pyuo pop” och sportspelet ”Virtua tennis”.

Dessutom blev det under mässan klart att speljätten Electronic Arts stöder maskinen. Så troligen blir det NHL-hockey på nallen – och kanske till och med ”The Sims”.

Egna spel

Nokia ska dessutom börja göra egna spel. Första titeln blir ”Pathway to glory” som beskrivs som action i andra världskrigsmiljö. Kommer i vår.

Tyvärr satsar man hårt på 3D-grafik, något som verkar vara i överkant av N-Gage kapacitet.

Följden blir ofta ryckig grafik och seg spelkontroll i titlar som bland andra ”Moto GP”, ”Super monkey ball” och ”Tomb raider”.

Nej, det är simpel grafik och genrer som pusselspel och rollspelsäventyr som gör sig allra bäst i fickformat.

Elefantöra

N-Gage har dessutom en hel del designmissar. Det är svårt att hitta rätt bland knapparna, en feltryckning kan skicka iväg dig ut i telefonmenyn, när du ska byta spelkassett måste du ta ur batteriet. Men kanske minst stiligt av allt: du pratar på sidan av nallen – vilket ser ut som om du går omkring med ett elefantöra!

Men visst är den också läcker på många sätt. Du kan spela mp3-låtar och lyssna på radio och här finns de snygga menyerna och avancerade kalenderfunktionerna från Nokias allra vassaste nallar.

N-Gage kommer den 7 oktober och kostar strax över 2500 kr.

Henrik Rudin