Nintendo tung på E3- mässan i Los Angeles

Många nya titlar till Gamecube

SPELA

LOS ANGELES

Nintendo radade upp en hel räcka gedigna titlar till Gamecube.

De flesta var lätt igenkännliga för fansen – som gillade föregångarna.

Största intresset drog förstås ”Metroid prime 2: Echoes”, direkt uppföljare till det 3D-actionäventyr som av många betraktas som förra årets bästa titel alla kategorier.

Spelet är visuellt svårt att skilja från ”Metroid Primes” elektriskt skimrande rymdbaser och fjärran planeter med mystiska livsformer. Däremot har den kvinnliga rymdsoldaten Samus nu ett speciellt hot hängande över sig.

Hon jagas genom hela spelet av en mystisk, svart figur i rymdrustning. Väldigt lik henne själv. ”Echoes” kommer under 2005.

Zombier på bondgård

Lika explosivt blir säkert ”Resident evil 4”. För första gången i skräckserien vandrar den zombiebekämpande huvudpersonen runt i fritt rörlig 3D-grafik, följd av glidande kameraåkningar. Det fantastiska är att omgivningen är nästan lika detaljerad som de tidigare minutiöst handritade bakgrunderna. Det är extremt snyggt – och mycket stämningsfullt.

Den nivå som visades upp var på en bondgård – bebodd av zombifierade farmare beväpnade med skäror och knivar. ”Den sista färden”, typ.

I stället för att bara mata kulor går det att sikta på exempelvis zombiens arm – så att den släpper vapnet. Blodigt och läskigt.

Musikaliska gorillor

Betydligt mer barntillåtet: skojigast i Nintendos Gamecube-uppställning var ”Donkey Kong – Jungle beat”. Här används bongotrummorna från musikspelet ”Donkey konga” (sverigepremiär under hösten) till att styra den klassiska apan när han ska hoppa mellan avsatserm samla bananer och knocka fiender.

Slag på höger eller vänster trumskinn får Donkey Kong att röra sig i respektive riktning. Dubbla slag får honom att hoppa – och ett handklapp som registeras av plasttrummornas inbyggda mikrofon slår ner fienderna. En del snabba inzaoomningar på närkamper känns klart inspirerade av Capcoms ”Viewtiful Joe”. Klart i höst, men säkert inte till Sverige förrän under nästa år.

Fängslande strategispel till Gameboy

Söta rollspelet ”Paper Mario 2” med Nintendofigurerna som platta klippdockor och det udda strategispelet ”Pikmin 2” kommer också tillbaka. Men en mer intressant vidareutveckling är ”Advance wars: Under fire”. Det supersimpla men ruskigt fängslande strategispelet till Gameboy Advance ska nästa år förvandlas till action till Gamecube. De olika enheterna känns igen.

Knubbiga soldater, stridsvagnar och luftfarkoster, färggranna och söta. Men det är fullt röj med en massa explosioner i stället för de förflyttningar i omgångar som ”Advance wars” två delar till Gameboy har bjudit på.

Spöke - i många olika skepnader

”Geist”, slutligen, är visserligen ingen uppföljare. Men det verkar tungt inspirerat av Shinys några år gamla ”Messiah”. Nå, med en ande i stället för en ängel i huvudrollen. Spöket kan ta olika varelser i besittning och utnyttja deras förmågor – soldater, hundar, råttor?

Som det oformliga väsen man är går det även att smita igenom diverse små sprickor i väggarna.

Snyggt.

Henrik Rudin