Här är åtets hetaste spelnyheter

Aftonbladets Henrik Rudin chattade från spelmässan

SPELA

De nya supersmå fickspelen PSP och DS är det som imponerar mest på årets stora spelmässa i USA.

Det sa Aftonbladet spelskribent Henrik Rudin när han chattade med läsarna från den stora spelmässan i Los Angeles.

Här är hela chattet.

GamecubeNörd säger: Jag har hört att Nintendo komemr att släppa en ny konsol samtiigt som Sony släpper en ny. Stämmer det?

   Henrik Rudin säger: Jag har ännu inte hunnit kika tillräckligt nära på Microsoft för att kunna fälla ett avgörande vad gäller dem. Men mellan Sony och Nintendo är loppet mycket jämnt i uppträdandet på mässan. Både fickspelet PSP respektive DS imponerar stort. Båda kommer 2005 till Sverige.

steffo säger: Är det fortfarande pang-pang och skjuta som gäller, eller finns det några nya spelidéér?

   Henrik Rudin säger: Ja, alla tre aktörerna kommer att tävla med nya tv-spel (konsoller) - och de drabbar troligen samman 2006. Men vi vet för lite om den kommande tekniken för att kunna säga något.

Marja i Solna säger: Ge mej tips på tre bra nya spel som passar en 10-åring

   Henrik Rudin säger: Action är stort - men en stor trend är också att familjevänliga spel man styr på alla tänkbara, nyskapande sätt. Som Sonys Eye-toy, dansspel och karaokespel, trumspel(!) som Taiko och Donkey Konga, touchscreen som på Nintendo DS och en hel radda andra varianter. Det är kul! Och lätt att spela för alla.

Wiggaz säger: Vilken bärbar verkar bäst/har du blivit mest imponerad av, PSP eller DS?

   Henrik Rudin säger: Marja: det är mycket svårt att rekommendera något om jag inte vet vad ni har för spelmaskin, tyvärr.

   Henrik Rudin säger: Alltså, båda är rejält häftiga. DS är omedelbart charmig men sin klassiska dubbespelsform, touchskärmen ger intressanta styrmöjligheter. PSP är så ohyggligt läcker i verkligheten. Designmässigt är den helt enorm. Båda har wireless och planer på annolrunda spelupplevelser. Båda har ritkigt, riktigt bra grafik. Wow!

säger: Hej henrik. Skulle vara kul om det någon gång kom ett spel med en tuff brud som gör coola saker, utan att hon för den saken skull måste gå omkring med läder-string och stay-ups. Verkar det vara något som kommer?

   Henrik Rudin säger: Hmmm... ja, alltså det är ju tyvärr så att kläderna ofta halkar av. ”Death by degrees” är ett sådant, där ”Tekken”-hjältinnan Nina Williams lite omotiverat fajtas i bikini, när hennes agentkonkurrenter (manliga), minsann får behålla kläderna på. Nu är det ju opm jag inte minns fel ett nytt ”No one lives forever"-spel på gång. Har inte hunnit se det, men där är ju ett undantag.

Benno säger: När kommer det något nytt Zelda-spel till Game Cube?

   Henrik Rudin säger: Ja det är ju på gång! Och det ser ju ut som det Zelda alla så hett önskade (fajten mot Ganon när Gamecube presenterades för ett par år sedan). Spelet kommer 2005. Ingen seriegrafik längre. Link är vuxen, åtminstone tonåring. Det är allt vi vet.

Milo säger: Tja Rudde! Vad har du att säga om Half-Life 2? Är det verkligen så imponerande som alla påstår?

   Henrik Rudin säger: Ja, det är det. Inte längre så fantastiskt teknikmässigt, eftersom förseningen har fått andra titlar som exempelvis Far vcry och kommande Stalker att visa liknande finesser och effekter. Men storymässigt går det i den stil som vi gillade med ettan. Stämningen är riktigt häftig - gatustriderna mot de långbenta "Striders" får det att krulla sig i hårfästet - och med en utvecklingstid på nästan sex år (!) har man säkerligen tänkt över storyn och tempot ett par gånger.

Sebbe säger: Vilka spel har imponerat mest på dig på E3?

   Henrik Rudin säger: Mässan har bara pågått en dag och är så otroligt stor. Över 1000 spel. Så det har inte varit fysiskt möjligt att se ens hälften. Men hittills lockar den nya hårdvaran mest (fickspelen PSP och DS). Spelmässigt: Halo 2, Stalker och skojiga Nintendospelet Donkey Kong - Jungle beat

Martin säger: Största glada överraskningen på mässgolvet?

   Henrik Rudin säger: Återigen, fickspelen. Gameboy Advance har ju tidigare varit bra - men den begränsade speltekniken har tidigare krävt mycket mycket bra spel av vissa genrer för att funka i längden. N-gage (fortfarande stora probledm spelmässigt) har inte fört marknaden vidare. Så kommer då dessa rackare, PSP och DS. Grafiken är otrolig, rent ut sagt. Möjligheterna fängslande.

lemmy säger: Vad är trenden bland årets nya spel?

   Henrik Rudin säger: Det är mycket action, parallellt med dessa diverse fantasirika försök att få till spel "för alla". Sång och dansspel etcetera. I actiongenren kan märkas att tekniken nu tagit ett steg uppåt. Det som gäller är speciella tekniker för extremt verkliga skuggor och "fysik", att objekt i spelet reagerar och kan manipuleras på ett realistiskt sätt. Gör mycket för spelkänslan och sättet att lösa problem.

tjejen säger: vet du när PS3 kommer? och vad är skillnaden med PS2? Är det så att man bara MÅSte skaffa 3:an, om man vill ha de nya hotta spelen?

   Henrik Rudin säger: Ja, PS3 lär ju bli ett måste. Eller Xbox 2 eller Gamecube 2. Men konkurrensen gör ju att priserna drivs nedåt, så någon svidande investering blir det ju knappast. Mindre än nytt grafikkort till pc... Teknikmässigt är det svårt att uttala sig. Vi vet för lite. Det är bara MS som har visat lite glimtar av hur Xbox 2-spel skulle kunna se ut. Teknikdemonmstrationer. Och det är verkligen bara glimtar. Så ta det lugnt och spela på så länge. Det är flera år kvar.

Alex säger: Vilket är det bästa spel du hittils har spelat?

   Henrik Rudin säger: Att själv få lira spelen hinner man nästan inte på det här stället. Mycket folk och stressigt. Men jag har haft förmånen att kort spela ”Halo 2” i nätverk mot kolleger (jättekul!), köra ett mycket utmanande varv i Enthusia racing och suddat och grejat med touchpennan i Wario ware inc på Nintendo DS-

mian säger: Tjena. vad tycker du personligen om att spelvärlden är så mans- (läs kill-)dominerad?

   Henrik Rudin säger: Nja, det börjar luckras upp, tycker jag. Om man tittar på utvecklarsidan och i branschen så är den fortfarande mansdominerad. Det är ett hav av killar där på mässgolvet. Men spelen... hmmm... jag har inte känslan av att tjejer är utestängda längre. Det finns gott om spel som åtminstone inte ur mitt begränsade perspektiv )som kille) lägger någon könsaspekt på spelandet, må det vara i sexistisk attityd eller innehållsmässigt. Sims är väl det bästa exemplet på spel för alla.

Dogge från L7 säger: Nåt om playstation3 henrik??

   Henrik Rudin säger: Nej inte direkt. Sony snackade lite mer tekniskt om PS3, men det är ett vanligt förfarande från alla aktörer. Lite godis för att hålla förväntningarna uppe. Men inte så mycket att alla tror att den nuvarande speltekniken är ute och så attfolk väntar på nästa generation. Helt enkelt: spela nu och ha kul! Det finns fortfarande mycket kraft i PS2, Xbox och GC och många kul titlar på gång.

aftonbladet.se