Full fart och svåra utmaningar för bilfantaster

SPELA

LOS ANGELES

Här finns två helt separata trender i bilspelen: vansinneskörning i customiserade fartvidunder – eller realistisk, svår bankörning.

Vilken väg väljer du?

Efter succén med filmen ”Fast and the furious” och diverse illegala streetracingfilmers popularitet är det vansinneskörning i trimmade och krigsmålade vrålåk i trafik som gäller.

Elecronic Arts valde att inte visa sitt ”Need for speed: Underground II” på mässan, men det är på gång till hösten.

I stället har man också nappat allt mer övertygande bilserien ”Burnout”. I del tre går det fortare än någonsin och bjuder på de mest explosiva krascher vi någonsin har sett. Bilen fullkomligen pulvriseras i gnistregn och sprutande vrakrester. Numera gäller det inte bara att sladda schyst och svepa tätt intill annan trafik för bonuspoäng och turbo. Du ska också preja motståndarna av banan. Till Playstation 2 och Xbox i höst.

Andra konkurrenter om streetracing-titeln heter ”Crash 'n burn” och ”SRS –

Street racing syndicate”. Håll koll på dem också.

Om vi nu i stället snackar realism har ”Enthusia racing” redan nämnts i en tidigare artikel. Och Playstation 2-spelare får naturligtvis även ”Gran turismo 4”. Där återstår lite finslipning, spelet är klart till 75 procent, enligt spelskaparen Kazunori Yamauchi.

Xbox-spelarnas realistiska alternativ heter ”Forza motorsport” och släpps i vinter. Bankörning på exempelvis Laguna Seca med sportbilar och starka standardbilar, typ Audi RS6. Spelet ser helt okej ut och jag lyckades urskilja ett maffigt motormuller från Audin. Det är rejält svårt, om än inte lika sladdbenäget som ”Enthusia”. Se till att bromsa ordentligt i kurvorna, är största tipset. Det bjuds förstås på nätverksspel via Xbox Live.

Henrik Rudin