Spelet som slår alla dokusåpor

Snart släpps The Sims 2

SPELA

LOS ANGELES

Nu knackar datorfolket på. De vill flytta in i din dator igen. Ta väl hand om dem - eller skratta åt deras dokusåpegräl.

Här är "The Sims 2".

DATORFOLKET I The Sims 2 har datorfolket fått flera nya behov - som drömmar och livsmål.

"The Sims" är tidernas spelsuccé med råge. Det har sålt i 15 miljoner exemplar. Skaparen Will Wright, 44, förklarar en del av framgången:

- Vi nådde kvinnorna, och det dubblade ju marknaden direkt.

Enkelt att spela

I september släpps "The Sims 2". Datorfolkets behov har vidareutvecklats. De har nu drömmar och livsmål efter personlighet. Kanske familj och trygghet - eller tillfälliga romanser och äventyr.

Det är upp till dig att guida dem varsamt förbi livets blindskär. Eller så kan du få dokusåporna att blekna och driva fram svartsjuka, nervsammanbrott och slagsmål så det ryker.

Så är "The Sims 2". Lite allvar, lite skoj. Och framför allt enkelt att spela.

- Vi testade elva olika sätt att styra första "The Sims", och fastnade slutligen för det allra simplaste. I tvåan kan du spela precis på samma sätt, och sedan lära dig de nya finesserna efter hand.

Avancerad grafik

Datorfolket föds, växer upp, får barn - och dör slutligen efter 15-20 timmars spelande. Barnen får drag av föräldrarna, men påverkas även av uppfostran och miljö.

"The Sims 2" har mycket avancerad grafik och varierade animationer. Men Wright eftersträvar absolut inte fotorealism.

- De här ansiktena ska representera vem som helst. För spelarens fantasi skapar en del av simulationen.

"Sims" är inte en fullständig framgångssaga. Vissa har tröttnat på de ständiga expansionspaketen med allt mer urflippade finesser.

- De gav oss möjlighet att experimentera inför "The Sims 2". En del älskade expansionerna, men du måste ju inte köpa dem, säger Wright.

Höstens fräckaste spel är fulla med action. Och vi ska lira överallt - på avancerade trådlösa fickspel. Aftonbladets Henrik Rudin har testat de läckraste godbitarna för spelsugna från amerikanska E3, världens största spelmässa.

Henrik Rudin