Nya Xbox är här

Spelmaskinen lanserades i MTV i natt

SPELA

LOS ANGELES

Nya Xbox är här.

Tidigt i morse svensk tid tjuvstartade lanseringen av nästa generations spelkonsoler.

Med skådespelaren Elijah Wood som värd och gruppen The Killers på scen avtäcktes spelmaskinen i ett 30 minuter långt program i amerikanska MTV.

Foto: ap

Inte förrän nästa vecka, då spelmässan E3 (Electronic Entertainment Expo) arrangeras i LA, svarar Playstation och Nintendo.

Microsoft hoppas att inköpet av tv-tiden i MTV i morse ska ge företaget det försprång det behöver för att ta tätplatsen från Sony i kampen om dataspelarna.

Helt klart är nya maskinen - som fått namnet ”Xbox 360” - något helt annat än föregångaren som kom för fyra år sedan.

Liten men kraftfull

Till storleken är den mindre än en fjärdedel av originalet men betydligt kraftfullare. Den har lagringskapacitet likt en dator, kommer med 512 MB ramminne, åtta gånger mer än originalet, och tre processorer på 3,2 GHz.

Det finns också en hårddisk på 20 GB, som kan tas loss.

Precis som på mobiltelefoner kan konsolens vita hölje bytas ut. Billabong och flera andra bolag tillverkar redan alternativ för den som vill sätta sin egen prägel på maskinen.

Likt bakgrunden i en dator kan startsidan i ”Xbox 360” också bytas ut.

Fyra spelare kan samtidigt använda konsolen via trådlösa kontroller.

Kommer till jul

Flera professionella dataspelare medverkade i morse i lanseringsprogrammet ”MTV Presents: Xbox the next generation revealed”. De fick prova på en rad spel, samtliga gjorda för tv:s digitalformat, och tittarna kunde bland annat följa när de testade ”Quake 4”.

Xbox 360 väntas släppas i USA, Japan och Europa lagom till jul. Priset är ännu inte fastslaget.

Magnus Sundholm