”De första spelen är bra”

Men Aftonbladets Peter Ottsjö ser skäl att vänta

Foto: ap
Du kan anpassa utseendet på din Xbox 360 så att maskinen matchar ditt hem.
SPELA

Aftonbladet har testat Microsofts Xbox 360. Här ger vår spelredaktör Peter Ottsjö sin syn på den nya spelmaskinen.

– Den är väldigt bra, men om man förväntar sig en helt annan upplevelse så ska man nog vänta på Nintendos Revolution.

Tyck till om Xbox 360 och nästa generations spelkonsoler på Eftersnack!

Foto: Björn Lindahl
Aftonbladets Peter Ottsjö har testat Xbox 360.

Peter, du har testat Xbox 360 – hur är den?

– Den är väldigt bra inledningsvis. Gränssnittet är bra och strukturerat och förutom att spela kan man utan tillbehör spela upp dvd-film, strömma musik från sin mp3-spelare och visa bilder från sin digitalkamera.

– Om man har ett Windows Media Center kan strömma filmer, bilder och musik från sin dator. Filosofin är att Xboxen ska bli multimedia-navet i vardagsrummet. Microsoft är väl på god väg åt det hållet.

Vad innebär Xbox 360:s ankomst för spelvärlden?

– Det är svårt att svara på. Xbox 360 är den första av nästa generations spelkonsoler och det kan innebära en skiftning av dominansen. Sony har dominerat ganska kraftigt under tio år men nu hamnar de på efterkälken.

– Dessutom har Microsoft lärt sig ganska mycket på de här tre åren de har varit med i spelracet. De är ledande när det gäller nätverksspelande över konsol. Dessutom har de skaffat sig rätt bra stöd från spelföretagen som släpper spel exklusivt för Xboxen.

Hur ser prisläget ut?

– Det är väl inte så bra. I och för sig får man extremt mycket för pengarna, men samtidigt är priset väldigt högt för en vanlig privatperson.

– Det finns två prislägen. Det ena ligger på nästan 3 000 kronor, men då får man inte med hårddisk, som i princip är ett måste om du vill spela gamla Xbox-spel och för att spara musik och spel. Om man köper den billigare varianten så kommer man ändå tvingas köpa till en massa tillbehör. Så det är egentligen inget alternativ.

– Den andra varianten kostar nästan 4 000 kronor och då får man med trådlös handkontroll och så vidare, men det är ett saftigt pris. Om man sedan ska köpa till ett spel kommer du att landa på 4 000-5 000 till slut.

”Sony kan få problem”

Hur är spelen som finns till premiären?

– De första spelen är bra om man ser till hur lanseringsspel brukar se ut. Bilspelet Project Gotham Racing 3 är nog det starkaste kortet. Trean bygger vidare på tvåans online-koncept. Microsoft skryter med att deras olika spel redan har över en miljon onlineanvändare.

För- och nackdelar med att köpa Xbox 360 nu i stället för att vänta på Sony PlayStation3 eller Nintendos Revolution?

– Om man tycker om de spel som dominerar marknaden nu – förstapersons-skjutare och action- och racingspel – och vill ha nästa steg så tror jag att Xbox 360 är jättebra.

– Men om man förväntar sig en helt annan upplevelse så ska man nog vänta på Nintendos Revolution. Den kommer förmodligen att ändra sättet vi spelar på med sin fjärrkontroll som har ett slags gyrofunktion. Om man exempelvis spelar ett golfspel så kan man svinga med kontrollen.

– I Japan är Sony fortfarande dominanta, men i USA och Europa kan de nog få problem i och med att de väntar, för de kommer att erbjuda ungefär samma sak som Microsoft gör. De kommer att ha bättre hårdvara, grafik och ljud, med steget kommer nog inte vara så stort.

Mikael Ström