”Alltid någon enstaka som inte fungerar”

Microsofts svar på frågorna ingen annan vågar ställa

SPELA

Även solen har sina fläckar.

Xbox 360 är på många sätt en fantastisk maskin, men lider av flera barnsjukdomar.

Aftonbladet ställde Mattias Edlund, produktchef på Microsoft, mot väggen med frågorna ingen annan vågade ställa.

– Vid en lansering med såna volymer som det är finns alltid någon enstaka som inte fungerar som den ska, säger han.

Foto: microsoft
Grillad Mattias Edlund, produktchef på Microsoft, ställs mot väggen.

Hur många Xbox 360 finns det i Sverige dag ett?

– Vi kommenterar inte lokala volymer. Däremot ska vi leverera mellan 2,75 miljoner och 3 miljoner enheter de första 90 dagarna i hela världen.

Kommer alla som har förbokat en 360 i Sverige kunna köpa en 360 den 2 december?

– Det hoppas jag. Det är viktigt att komma ihåg att vi, Microsoft, aldrig drivit något förhandsbokningsprogram. Däremot vet jag att otroligt många återförsäljare har gjort det med stor framgång och jag kan inte tala för dom.

Vad tar Microsoft för ansvar om det skulle vara så att de som förbokat en 360, inte kan köpa en 360 den 2 december?

– Som jag sa så är det upp till respektive återförsäljare att styra deras tillgång och deras efterfrågan och jag hoppas att dom har haft möjlighet att hålla koll på det. Vi har svårt att ta ett ansvar från vår sida.

Jag har haft en 360 i snart två veckor. När jag spelar ”Project Gotham racing 3” och vill kolla upp spelarprofilen hos en motståndare har maskinen låst sig flera gånger. Jag har tvingats starta om den. Dessutom har det kommit rapporter från USA där nyblivna 360-ägare vittnat om att deras maskiner har låst sig. Vad säger du om det?

– Vi har tittat på vad som skrivs på forum också och givetvis kollat på de samtal som vi får till vår kundtjänst, hittills har vi inte sett att det är ... siffror som tyder på att det är något problem. Vid en lansering med såna volymer som det är finns alltid någon enstaka som inte fungerar som den ska. Det är olyckligt.

Ni har två olika prisklasser nu, tycker du att det är motiverat att en tvåbarnsfamilj ska köpa en 360 för 4000 kronor som enda julklapp?

– Vi vill ge konsumenterna en form av alternativ, vill man gå på Xbox 360 system som har allting i sig så blir det då till en peng som är något högre. Men å andra sidan, vill man satsa lite mindre pengar så kan man också gå in på en lägre nivå men fortfarande behålla möjligheten att nå upp till vad Xbox 360 system innehåller.

Ja. Men då får de betala 3000 kronor och då ingår inte hårddisk, trådlös handkontroll och så vidare. Det måste man ju köpa till ändå om man vill ha någon behållning av konsolen.

– Om du köper core-varianten och vill ha samma komponenter och tillbehör som du har till en Xbox 360 så blir det en merkostnad i den bemärkelsen, samtidigt så får du i alla fall valmöjligheten när du köper Xbox 360 core system att välja vilka tillbehör du vill köpa. Och framför allt när.

Bakåtkompatibiliteten har det velats väldigt mycket med. En person som köpte ”FIFA 06” till Xbox i höstas kan inte spela det till sin nya 360 utan måste köpa ett nytt ”FIFA”.

– Om jag bara tar generellt runt bakåtkompatibiliteten så sa vi att vi inledningsvis skulle göra de toppsäljande spelen bakåtkompatibla. Resultatet blev 178 spel i Europa som är bakåtkompatibla vid lansering. Sen jobbar vi vidare på att göra så många spel som möjligt bakåtkompatibla och den listan kommer att fyllas på allt eftersom.

Det är bara skräpspel på Xbox live arcade än så länge. Varför satsar Microsoft inte på att ge kunderna något bra från början?

– När det gäller Xbox live arcade så är det viktigt att man förstår lite vad syftet är. För det första, smaken är som baken, den är delad, alla har olika smak och syn på det. Men vad vi försöker åstadkomma med Xbox live arcade är egentligen att ge en bredare publik möjligheten spela enklare och billigare spel på ett enkelt sätt.

Att köpa nya vinterkläder till ”Kameo” är ju lagom kul. När får vi se något vettigt innehåll på er nätmarknadsplats?

– Återigen, marknadsplatsen är något som kommer att fyllas på kontinuerligt med nya grejer. Market place handlar mycket om enkel distribution, ett lätt sätt att ta del av hur nya spel ser ut, både i form av att kunna titta på en trailer och titta på en demo. Allt eftersom allting utvecklas och det kommer fler spel på marknaden till Xbox 360 och det kommer uppgraderingar så kommer de att finns tillgängliga där.

Du, jag måste säga att det känns som en befrielse varje gång jag stänger av min Xbox 360. Vet du varför?

– Nej.

För att fläkten låter så förbannat mycket.

– ...(Tystnad). På vilket sätt, hur upplever du det?

Jag upplever det störande att fläkten låter så mycket.

– Jag har spelat en hel del, fast inte jättemycket och jag upplever den inte så ljudlig som du gör gällande. Vi har försökt säkerställa att man vid olika upplevelser får olika möjligheter. Spelar man ett spel så använder man också all kraft i maskinen och då behöver också maskinen kylning.

Varför släpps inte ”Ridge racer 6” på lanseringsdagen? Det fick ju amerikanerna redan den 22 november.

– Det kommer att släppas men vi har inget datum för det just nu.

Men ungefär?

– Jag har inget datum på det. Men tittar man på den lineupen som finns idag på 15 titlar så har man ett roligt, brett utbud.

Men de flesta av de första 15 titlarna är gamla spel i ny förpackning.

– När jag säger att vi har ett brett utbud så menar jag att det finns många genrer representerade. Men vi har också många unika titlar som "Kameo", "Project Gotham racing 3", Perfect Dark zero och "Condemned".

En rond mot Bill

Foto: ap

Peter Ottsjö