Venezuela vill stoppa Bonos krigsspel

"Spelet skickar budskap om fara till amerikaner"

SPELA

USA och Venezuela är inte bästa vänner.

Och politiker hävdar att tv-spelet ”Mercenaries 2” kan försämra relationerna ytterligare.

Ett spel som U2:s Bono finansierar.

Foto: AP
Bono.

”Mercenaries 2: World in flames” har varit under utveckling i flera år. Men först nu är det klart att spelet ska släppas på Playstation 3, Playstation 2, Xbox 360 och PC.

När Aftonbladet sammanställde listan över 2007 års mest spännande titlar placerade vi ”World in flames” som nummer 17.

Alla skattar det inte så högt.

Alla ser inte fram emot det lika mycket.

Spelet tar plats i en krigshärjad tolkning av Venezuela där brist på olja triggar en invasion. Och där människor på samhällets skuggsida frodas – legosoldater.

Som många spel av det här slaget, actionorienterade i en öppen värld med stor frihet , inspirerat av ”GTA”, lär det balansera på gränsen mellan samhällskritik och propaganda, mellan giftig satir och fördomar.

Tolkningen är varje spelares egen, men Gabriela Ramirez, en politiker som stödjer presidenten Hugo Chavez, har bestämt sig för vilket budskap spelet sänder ut. Långt före någon fått chansen att spela det.

– [Spelet] skickar ett meddelande till amerikaner, ”ni har en farlig situation i närheten, här i Latinamerika, och åtgärder måste vidtas, har Ramirez sagt till AP.

Påminner om verkliga händelser

Kanske skaver det för att ”World in flames” intrig bara ligger lite för nära verkligheten. Om man vill kan man dra paralleller mellan spelets, som utvecklaren Pandemic själva skriver, ”makthungrige tyrann som stryper oljetillgångar” och de liknande anklagelser som USA riktat mot Chavez. Och en kortvarig statskupp mot Chavez ägde rum på riktigt, en som USA anklagats för att ha varit inblandad i.

Liknelserna är i alla fall inget Pandemic själva håller med om.

– [Det här är] fiktion. Storyn, karaktärerna, och spelets miljöer ska under inga omständigheter uppfattas som kritik mot den nuvarande administrationen i Venezuela eller dess folk, har chefsdesignern Scott Walker sagt.

Bono betalar

Och så var det Bono, världsförbättraren, vars ägarskap i Elevation Partners innebär att han indirekt också plöjer ner pengar i produktionen av ”Mercenaries 2”, eftersom Elevation är delägare i Pandemic Studios. Vilket U2:s frontman också mottagit mycket kritik för.

Första ”Mercenaries” utspelade sig i Nordkorea och Peter Stormare gjorde röstrollen som legosoldaten Mattias Nilsson, en karaktär som återkommer i uppföljaren.

Aftonbladet recenserade "Mercenaries" för två år sedan. Vi gav det fyra plus.

I Venezuela hoppas man att tvåan förbjuds.

Fler spelnyheter:

Peter Ottsjö