Nintendos supergrepp

Aftonbladet testade nya Wii på premiären i London

1 av 3 | Foto: Peter van der Berg
Kontrollen som klarar allt Med nya spelkonsolen Wii kan man använda handkontrollen på alla möjliga sätt. Till exempel som svärd och pilbåge. I krigsspelet "Call of Duty 3" måste spelaren använda kontrollen som ett gevär.
SPELA

LONDON. Det är när första svettpärlan smyger ner över pannan som det slår mig.

Vad ska morsan säga nu?

"Ut och rör på dig?" funkar ju inte längre.

Nintendo Wii

Det är två dagar då alla föreställningar om spelkultur ställs på ända. "Bully", det som kallats "mobbningsspel" och "Columbine-simulator", i ännu ett spekulativt försök att stämpla spel som något skadligt, får överraskande tonårsgräns i USA. Samma spel som politiker och advokater ville förbjuda helt, utan att över huvud taget ha spelat det.

Och dagen efter, under flygplanshimmel och en spottloska från Themsen, presenterar Nintendo sin revolution i en mässhall i Docklands.

Vi kan kalla det vardagsrummets "Friskis & Svettis". Spelvärldens motsvarighet till löpsedeln "Så snabbt kan DU gå ner i vikt".

Nintendos bidrag till världens alla mödrar; här är en konsol som kräver att ungarna rör på sig.

Men Wii är ingen konsol riktad bara mot barn. Utan mot ALLA.

Fråga Tim Henman. Den fyrfaldige Wimbledonsemifinalisten och hans kollega Greg Rusedski förlorade visserligen tennismatchen mot två av Nintendos chefer i spelet "Wii sports". Men mellan serve-ess och backhands skrattade han högt.

Det är lätt att förstå; jag reagerar på samma sätt, svettig efter ett nätspel som imponerat på Stefan Edberg.

Den japanska speljättens nya filosofi ryms i vad som ser ut som en fjärrkontroll designad av Apple.

Pistol och rockring

Revolutionen är att den är rörelsekänslig. Vilket innebär att den kan simulera i princip vilken mänsklig rörelse som helst. Svinga den som ett svärd. Sätt den mot höften och dansa som med en rockring. Dirigera en orkester.

Allt är möjligt - gemensamt är att spelen kräver rörelse som i slutändan ger mer eller mindre motion.

Nintendo har medvetet valt att inte erbjuda den vassaste grafiken eller den snabbaste processorn. De har hoppat av prestandatåget på det spår som nu Playstation 3 och Xbox 360 nu skenar vidare på. Med Wii hoppas presidenten Satoru Iwata, som överraskande dök upp på presskonferensen i London, att hela familjen ska ta del av spelandet.

Och ofta är det intuitivt. Men inte alltid. "The Wiimote", som fjärrkontrollen döpts till, känns ibland lite fladdrig och oprecis.

Mässhallen Excel blir OS-arena 2012, för bland annat boxning. Men Nintendo levererade sin uppercut redan igår.

Om mamma, pappa, barn faller pladask?

Svaret kommer till jul - när Wii släppts över hela världen.

Här är de nya spelen

"Super Mario Galaxy".

Nintendo Wii

Peter Ottsjö