Liza blir ny zpeldrottning

Nu kan alla vara med och lösa mordgåtorna

SPELA

Hon har sålt fyra miljoner böcker i Sverige.

Nu tar Liza Marklund klivet in i spelvärlden.

– Jag har spelat ”Tomb raider”, men då blev jag sjösjuk.

Foto: LOTTE FERNVALL
grova brott i datorn Liza Marklund har själv fått vara med och skapa ”Dollar”. – Vi ville göra historien och karaktärerna så trovärdiga som möjligt, säger hon.

Den som läst en roman om journalisten Annika Bengtzon kommer att känna igen sig; ”Dollar” är en kriminalhistoria omvandlad till ettor och nollor. En mordgåta för casualspelaren där fokus ligger på en stark historia och enkel spelmekanik. Ett spel Liza Marklund och kompanjonen Tove Alsterdal själva skulle vilja spela.

”Vi hade fria händer”

– Jag och Tove har varit varandras redaktörer och nu fick vi göra något ihop för första gången på 22 år. Men det var också möjligheten att skapa något helt nytt.

Idén ”hur långt människor är beredda att gå för att tjäna pengar” fanns redan innan spelet började utvecklas.

– Vi hade fria händer att göra som vi ville. Vi koncentrerade oss på att göra historien, karaktärerna, dialogen så litterär och trovärdig som möjligt. Det skulle lika gärna kunnat bli en roman, säger Liza Marklund, 44.

Annars är varken Marklund eller Alsterdal några större spelkonsumenter.

– Jag har varit inne och skjutit i några spel men det är inte min grej, säger Tove Alsterdal.

”Dollar” får också tung draghjälp av Helena Bergström, Katarina Ewerlöf och Gustav Hammarsten som bidrar med sina röster. Och Andreas Lundstedt sjunger ledmotivet, ”Dollar queen”.

Läs Aftonbladets recension:

Peter Ottsjö

ARTIKELN HANDLAR OM