Snart: Playstation 3 lanseras i Japan

Aftonbladets spelexpert Peter Ottsjö rapporterar

Foto: AP
Köer i Tokyo Japaner väntar på det efterlängtade släppet av konsolen Playstation 3.
SPELA

Nu är det bara timmar kvar.

I kväll svensk tid lanseras Playstation 3 i Japan.

Och redan nu köar tusentals människor utanför butiker i Kobe, Osaka och Tokyo.

Foto: AP

Inledningsvis kan Sony inte rå på Microsofts försprång. Xbox 360 släpptes förra året och har som mål att sälja tio miljoner konsoler före årets slut.

Playstation 3 kan i bästa fall sälja två miljoner. Men på lanseringsdagen kommer de flesta japaner som köar att få gå hem tomhänta, färre än 100 000 konsoler kommer att finnas när butikerna öppnar om några timmar.

Att så få konsoler är tillgängliga beror på produktionstekniska problem, vilket också är skälet till att Playstation 3 inte når Europa och Sverige förrän tidigast i mars 2007.

Sony har fått mycket konkurrens för priset på sina spelkonsol. Beroende på vilken modell du köper kommer den att kosta mellan 5000 och 6000 kr. Det relativt höga priset beror på att PS3 kommer med det nya lagringsformatet Blu-Ray, som företaget hoppas bli det framtida formatet för film, eller uppföljaren till dvd om du så vill.

790 euro för importmaskin

Microsoft satsar å andra sidan på ett liknande format, hd-dvd, men valde att inte inkludera den i maskinen, i stället kan man köpa till en hd-dvd-spelare för drygt 2000 kr (finns i USA nu, oklart när den släpps i Sverige).

Och om du inte orkar vänta på Playstation 3 till mars?

Ja, du kan ju alltid försöka importera en. Play-Asia säljer maskinen för 790 euro. Eller vänta till de dyker upp på Ebay, förmodligen med ännu högre prislapp.

Den 17 november är det USA:s tur, då släpps runt 400 000 konsoler där.

Peter Ottsjö